Vesti

Uhapšeni Srbi iz Novog Brda u pritvoru su u Prištini

Portparol Euleksa Karin Limdal izjavila je danas da se petoro kosovskih Srba, uhapšenih u opštini Novo Brdo, nalaze u pritvoru u Prištini gde će ostati do isteka 48-časovnog pritvora koji im je određen, a da će se po isteku tog roka pojaviti pred sudijom. U izjavi Kontakt plus radiju Limdal nije mogla sa sigurnošću da precizira kada će se to tačno dogoditi. “Oni su još uvek u pritvoru u Prištini, a po kosovskom zakonu tamo će ostati 48 sati. Nakon toga oni će izaći pred sudiju, ali ne mogu sa sigurnošću da kažem kada će se to i dogoditi”, kaže Limdal. Euleks policija izvela je juče rano ujutru akciju hapšenja petoro Srba na zahtev tužioca Euleksa koji sprovodi krivičnu istragu o ratnim zločinima protiv civilnog stanovništva na Kosovu počinjenih aprila 1999. godine. U toj akciji su uhapšeni Dragan Trajković, Slobodan i Srećko Martinović iz sela Plavica i Srđan Filić iz Jasenovika. Uhapšena je i Svetlana Stojanović iz sela Bostane, zbog ometanja jučerašnje akcije pripadnika Euleks policije kojima su asistirali pripadnici KPS-a i vojnici KFOR-a. Srbi više sela u opštini Novo Brdo nastaviće i danas protest zbog hapšenja pet njihovih sunarodnika od kojih su četiri optužena za navodno počinjene ratne zločine tokom rata 1999. godine na Kosovu i Metohiji.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018