Vesti

U Gračanici otvoren prvi sajam knjiga

U organizaciji Kulturno-prosvetne zajednice KiM danas je u Gračanici otvoren prvi sajam knjiga. Svoja izdanja na sajmu je predstavilo 14 izdavačkih kuća, a sajam je otvorio savetnik ministra za kulturu Zoran Hamović. U izjavi za KIM radio Hamović je kazao da je siguran da će ovaj sajam prerasti u tradiciju i da će iz godine u godinu bivati veći. “Ovaj sajam nije mali, on je mnogo značajan, samim tim što je prvi on je zato i najveći i najbolji. Nije sve u veličini, već u kvalitetu. Najvažnije je to što on obećava. Postoje ljudi dobre volje i energije koji mogu taj posao da urade valjano i ovo danas je jedna vrsta garancije da će se ovo i dalje organizovati. A sledeće godine bez sumnje sajam će bidi duplo veći”, kazao je Hamović. Sekretar Kulturno prosvetne zajednice KiM Ratko Popović u izjavi za KIM radio je kazao da je povod za organizovanje sajma obeležavanje 470. godišnjice od osnivanja Gračaničke štamparije. “Pre svega naša želja je da obnovimo Gračaničku štampariju i da se ovde ozbiljnije bavimo izdavačkom delatnošću i produkcijom, jer ovde imamo 6 izdavača sa Kosova i Metohije, što svakako svedoči o našim aktivnostima”, kazao je Popović i dodao da se nada da će se slični sajmovi u skorije vreme organizovati i u Kosovskom Pomoravlju i na Štrpcu. Jedan od organizatora sajma, direktor Doma kulture u Gračanici Srđan Vasić kazao je da je više nego sigurno da će sajam prerasti u tradiciju. Prema njegovim rečima pripreme za narednu godinu su već počele, a ima najava i od novih izdavača. “Mi smo ovih dana imali razgovore sa izdavačima iz Nemačke, tako da će ovaj sajam biti ne samo tradicionalni nego i međunarodni", kazao je Nikolić. Učesnicima sajma dodeljene su zahvalnice, a Ministarstvo kulture je za biblioteke Kosovskog Pomoravlja pripremilo donaciju od 750 naslova knjiga. Prema rečima Dragana Nikolića, načelnika kosovkopomoravskog regiona ove knjige će biti podeljene seoskim bibliotekama ovog kraja. Sajam će biti otvoren danas i sutra, a u dogovoru sa osnovnim i srednjim školama posetiće ga učenici svih škola centralnog Kosova.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018