Vesti

Ministarstvo za KiM traži od Euleksa dokaze na osnovu kojih je izvršeno hapšenje Srba

Ministarsvo za KiM traži od Euleksa da predoči dokaze na osnovu kojih su jutros uhapšeni Svetlana Stojanović iz Bostana, Dobrivoje Trajković, Slobodan i Srećko Martinović iz Plavica i Srđan Filić iz Jasenovika kod Novog Brda, od strane Euleks policije pod sumnjom da su počinili ratne zločine, navodi se u saopštenju Ministarstva dostavljenom KIM radiju. Dodaje se da je dosadašnja praksa pokazala da su Srbi bili hapšeni, osumnjičeni za ratne zločine od strane KPS-a i međunarodnih struktura na osnovu lažnih dojava, bez dokaza, a posle izvesnog vremena puštani na slobodu. “Takva neosnovana hapšenja dolivala su ulje na vatru, na ionako težak položaj Srba na KiM, pojačavajući njihov osećaj straha, neizvesnosti i nesigurnosti. Pored toga praksa pokazuje da nijedan zločin nad Srbima i drugim nealbancima od 1999. godine do danas nije rasvetljen i procesuiran. Još ne znamo ko je ubio porodicu Stolić, decu u Goraždevcu, 14 žetalaca u Starom Gracku, ko je podmetnuo bombu na autobus na putu Podujevo-Priština i mnoge druge zločine. Nameće se zaključak da na Kosovu funkcioniše selektivna pravda, zasnovana isljučivo na etničkom principu, ” navodi se u saopštenju. “Ministarstvo za KiM zahteva od Euleksa da se sa ovakom praksom prestane i u ovom slučaju predoče jasni dokazi i sumnje na osnovu kojih je izvršeno hapšenje”, naglašava ministar Goran Bogdanović. U saopštenju se dodaje da su se Vlada Republike Srbije i Ministarstvo za KiM zalagali i zalagaće se da svi koji su počinili ratne zločine moraju biti privedeni pravdi i odgovaraju za svoja zlodela. “Sa druge strane, postoje sumnje da je jutrošnje hapšenje samo najava za nova i to u srpskim sredinama u kojima treba da se osnuju nove opštine predviđene Ahtisarijevim planom. Ministarstvo za KiM pratiće situaciju i preduzeće zavisno od njenog razvoja odgovarajuće korake u saradnji sa ostalim državnim organima”, dodaje se u saopštenju ministarstva za Kosovo i Metohiju. ”Još jednom izražavamo našu privrženost civilizacijskom stavu da svako ko je odgovoran za ratne zločine, bio on Srbin ili Albanac, mora da odgovara za svoja nedela”, ističe ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018