Vesti

Crkve u Sirinićkoj Župi više od deset dana bez struje

Kosovska elektro-energetska korporacija (KEK) isključila je crkvama u Sirinićkoj Župi električnu energiju zbog neizmirenih računa. Protojerej Živojin Kojić, koji služi u crkvi Sv. Nikole u Štrpcu, kaže za KIM radio da su radnici KEK-a još pre 12 dana ovoj crkvi isključili struju ali da to nije jedina crkva u Sirinićkoj Župi kojoj je električna energija isključena. "Iz KEK-a su došli i obavestili nas da i crkve moraju da plaćaju račune za utrošenu električnu energiju. Ja sam razgovarao sa njima i rekao da crkve, kojih ovde ima 15, nisu u mogućnosti da plaćaju jer nemaju toliki prihod. Mi struju nismo platili jer računi su veliki, a para nemamo. U crkvama se struja gotovo i ne koristi, a i službe se u pojedinim crkvama ne obavljaju svakodnevno i nismo pristali da plaćamo račune", kazao je protojerej Živojin. On kaže da su računi za struju, za svih petnaest crkvi, stigli i da su iz KEK-a upozoreni da će se sa isključenjima struje crkvama nastaviti, ukoliko se računi ubrzo ne izmire. "U svakom selu dolazi opomena i odmah isključuju struju crkvi. Crkvi u Štrpcu su isključili struju, u Gotovuši takođe, a i crkvi u selu Sevce stigla je opomena iz KEK-a", rekao je protojerej Kojić.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018