Vesti

Ivanović: Građani Kosova po nove pasoše u Beograd

Građani sa Kosova nove pasoše i lične karte mogu izvaditi pod istim uslovima kao i ostali građani, ali moraju da to učine u Beogradu. Uredba za izdavanje pasoša državljanima Srbije koji imaju prebivalište na Kosovu objavljena je pre par dana u "Službenom glasniku", a stupila je na snagu 17. septembra. Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović za Kontakt Plus radio kaže da će predstavnici Ministarstva za Kosovo i Metohiju nastojati i dalje da u pregovorima sa predstavnicima EU ukažu na težak položaj Srba na Kosmetu, kako bi im omogućili jednaka prava kakva imaju svi građani Srbije. "Mislim da je veoma važno da naglasimo da je Srbija potpisala sporazum o readmisiji i da posle sporazuma sa Euleksom jednostavno postoje svi uslovi da svi nosioci biometriskih pasoša imaju ista prava", rekao je Ivanović. Za dobijanje pasoša uslovi će biti isti kao i za sve ostale građane, ali će se od sada pasoši za građane koji žive na Kosovu i Metohiji izdavati isključivo u Beogradu u policijskoj koordinacionoj upravi, podseća Ivanović. "Uslovi su potpuno identični kao i za sve druge građane i do onog trenutka kad se beli šengen bude usvojio tada ćemi i biti u prilici da znamo kakve efekte proizvodi na sve nas". Na pitanje da li će građani moći da putuju bez viza od 1. januara 2010 godine, tj. da li će za njih važiti beli šengen, Ivanović ističe da je ovakva odluka stvar biletaralnih sporazuma na čemu srpska diplomatija intezivno radi. Jedan od uslova Evropske komisije za ukidanje viza građanima Srbije od 1. januara, između ostalog, bilo je i donošenje nove procedure izdavanja pasoša osobama koje imaju prebivalište na Kosovu.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018