Vesti

Od 2000. godine rođeno više od 3.000 beba u Gračanici

U Ginekološko-akušerskoj klinici u Gračanici, od 2000. godine kada je počela sa radom rođeno je oko 3 hiljade beba. Klinika je iz Prištine u Gračanicu izmeštena 2000. godine. Iako rade u skučenom prostoru pokrivaju skoro celu teritoriju Kosova. Prema rečima načelnika dr Saše Cvetkovića njihovi pacijenti su žene kosovskog i kosovskopomoravskog regiona, kao i regiona Šare. Sve to postižu, kako kažu, zahvaljujući velikoj podršci Ministarstva zdravlja Republike Srbije. “Praktično ovo je stub zdravstvenog sistema Republike Srbije za sve pacijente južno od Ibra. Nama je potrebno da proširimo kapacitete ove klinike, jer nekada se desi da i po dve pacijentkinje moraju da budu u jednom krevetu, ali se nadamo da ćemo uz pomoć našeg Ministarstva da regulišemo i to”, kaže Cvetković. On dodaje da je posebno ponosan na broj beba koje se ovde rode. “Učestvujemo često na raznim seminarima u Srbiji i ono što me posebno raduje i čini zadovoljnim je činjenica da je prosek broja rođenih beba kod nas mnogo veći nego u nekim drugim razvijenijim opštinama u Srbiji”, kaže Cvetković. Doktor ginekolog Bogoljub Veljković kaže da osim skučenog prostora, dodatni problem pacijentima, kao i osoblju koje ovde radi predstavljaju stalna isključenja vode i struje. “Fali nam malo prostora, imamo samo 13 kreveta. Vrlo često smo u situaciji da moramo da improvizujemo. Godišnje imamo oko 500 porođaja, oko 5000 ginekoloških pregleda, isto toliko i ultrazvučnih i oko 500 težih intervencija”, kaže dr Veljković. Glavna sestra ovog odeljenja Todorka Slavković napominje da pamti i mnogo teže vreme za rad, ali naglašava da se osoblje uvek trudi da pacijentima izađe u susret. “Naši lekari daju maksimum, kao i mi, trudimo se da svi pacijenti budu zadovoljni. Voleli bi smo da imamo bolje uslove za rad, da se još malo proširimo i da naša klinika bude veća”. Poslednjih godina ginekološko odeljenje aktivno učestvuje i na edukaciji žena. Načelnik Cvetković kaže da su uključeni u nekoliko projekta o prevenciji ženskih malignih bolesti. “Lekari koji rade na ovoj klinici istovremeno rade i popularizaciju zdravog načina života. Radimo projekte na prevenciji ženskih malignih bolesti, grlića materice, dojke, reproduktivnog zdravlja, edukaciji trudnica”, kaže Cvetković.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018