Vesti

U Gračanici počinje mali sajam knjiga

U organizaciji Kulturno-prosvetne zajednice Kosova i Metohije i Zavoda za zaštitu spomenika grada Prištine sutra će u Domu kulture u Gračanici biti otvoren mini sajam knjiga. Prema rečima jednog od organizatora Ratka Popovića na sajmu će učestvovati petnaestak izdavača, a očekuje se da sajam otvori ministar za kulturu Vlade Srbije Nebojša Bradić. “Skup se uključuje u obeležavanje 470 godina štamparije u Gračanici koju je osnovao mitropolit Nikanor sa svojim rabom Dimitrijem. Gračanička štamparija je trajala godinu dana, ali tada je štampan jedinstveni Osmoglasni oktoik koji je jedan od veoma značajnih kulturnih dobara Srba na ovim prostorima, zbog čega mi i danas pominjemo tu štampariju”, kazao je Popović. On je dodao da su u saradnji sa osnovnim i srednjim školama organizovali i posete đaka sajmu knjiga. “Sajam knjiga će posetiti sve osnovne i srednje škole centralnog Kosova. Veliki broj đaka iz škola u Gračanici, Sušici, Lapljem selu, Badovcu, Gušterici i drugih okolnih mesta pogledaće knjige učesnika sajma”, kaže Popović. On je najavio još jednu manifestaciju koju će ovih dana takođe organizovati Kulturno prosvetna zajednica Kosova i Metohije, a to je tradicionalna manifestacija “Novo Brdo - zlatni grad”, na kojoj će prema njegovim rečima biti mnogo gostiju iz uže Srbije. Maifestacija sa bogatim kulturno umetničkim programom će se održati 26. septembra.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018