Vesti

Na liturgiji u Obiliću 250 ljudi

Liturgijom u crkvi Rođenja Presvete Bogorodice u Obiliću obeležena je danas Mala Gospojina. Liturgiji u crkvi koja se nalazi u centru grada prisustvovalo je oko 250 ljudi. Sveštenik Boško Klisarić u izjavi za KIM radio je kazao da vernici ovde redovno dolaze za praznik Male Gospojine. "Sakupili smo se danas ovde da proslavimo rođenje Presvete Bogorodice. Danas nešto u manjem broju nego što je to bilo ranije, kada je i u samom gradu bilo više Srba. Tužno je to da ovi ljudi kojima su kuće na samo nekoliko metara odavde ne mogu da odu do svojih domova i budu u njima", kazao je Klisarić. Crkva Rođenja Presvete Bogorodice u Obiliću danas je u jako lošem stanju. Nakon martovskog nasilja kada su unutra paljene gume, hram nije obnavljan. Prozori su polupani, olovni krov je odnešen, a krst je samo na jednoj kupoli. Crkva nije popločana, a nema ni ukonostasa. U Obiliću je nekada živelo oko pet hiljada Srba, danas u samom gradu živi svega dvadesetak. Prognani iz ovog grada jednom godišnje se okupljaju ovde za praznik Male Gospojin, a za mnoge od njih ovo je prilika da se susretnu sa svojim nekadašnjim komšijama. Kovačević Milorad kaže da svake godine redovno dolazi ovde za praznik. "Dolazio sam ranije, dolazim i sad. Imam sedamdeset godina, ali volim da dođem, vidim se sa poznanicima sretnem neke svoje vršnjake i to je za mene dovoljno, " kaže Kovačević. Okupljene vernike obezbeđivali su pripadnici KPS-a i KFOR-a.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018