Vesti

Prevencija - put do izlečenja

Preventivna zdravstvena zaštita žena je najbolji način za očuvanje reproduktivnog zdravlja. Ne-primena kosovskog zakona o zdravstvu u praksi, međutim, najveći je problem, rečeno je danas u Čaglavici na debati koja je za temu imala "Zdravlje zena na Kosovu". Dr Merita Beriša, šef departmana za zdravlje zena i dece u Ministarstvu zdravstva Kosova rekla je da se Ministarstvo zdravlja trudi da poboljša sistem zdravstvene zaštite i omogući svim ženama da se edukuju u cilju planiranja porodice i brige o sopstvenom zdravlju. Ipak, briga o zdravlju leži u nama samima, kaže Beriša. “Svako od nas je dužan da sačuva i unapređuje svoje zdravlje, međutim, mi ne možemo tražiti od stanovništva da sačuva i unapređuje svoje zdravlje ako ono nije informisano. Ponekad informacija dolazi ali opet zavisi od drugih faktora koliko će se to sprovesti u životu”, naglasila je Beriša. Predstavnica UNIFEM-a, Flora Macula, međutim, smatra, da su najveći problemi u zaštiti zdravlja žena na Kosovu patrijahalna sredina, slab socijalni status žena i loša primena zakona o zdravstvu. Ona navodi da je bolesna žena na Kosovu, koja nema materijalnu sigurnost, unapred osuđena na smrt. “Problemi se javljaju kad se radi o primeni zakona. Što se toga tiče na Kosovu treba puno da se radi, znači mora da se poboljša primena zakona iako smo siromašno mesto, i uvek se žalimo da nemamo dovoljno novca u budzetu. Vlada mora da uključi rodnu perspektivu u dugoročne i kratkoročne planove”, rekla je Macula. Doktor, ginekolog, Doma zdravlja u Gračanici, Desanka Lukić Petković rekla je da su u ovoj zdravstvenoj ustanovi svi pregledi besplatni za one koji imaju zdravstveno osiguranje i zato poziva žene da se jave ginekologu čak i kada nemaju nikakvih tegoba. “Radimo kolposkopiju, papa testove, ultrazvuk dojke i mamografiju. Što se tiče pokretnog mamografa mi još uvek to nemamo mada i u Srbiji nema dovoljno tih aparata ali imamo zato mamograf koji radi na hirurškoj klinici u Gračanici i tamo šaljemo pacijente. Problem je samo da se žene jave”, rekla je dr Lukić Petković. Po rečima dr Sami Uke, koordinatora projekta “Majka i dete” u Svetskoj zdravstvenoj organizaciji u Prištini, stopa smrtnosti majke i dece na Kosovu je u porastu što se po njemu, može izbeći poboljšanjem socijalnog statusa žena i unapređenjem sistema celokupne zdravstvene zaštite na Kosovu.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018