Vesti

Srpskim povratnicima predati ključevi od deset kuća

U selu Rudice, kod Kline, predati su danas ključevi novoizgrađenih kuća porodicama koje su odlučile da se vrate i nastave život u ovom mestu. Deset srpskih porodica i jedna albanska porodica je, uz isto toliko kuća, ključeve primila na maloj svečanosti od predstvnika lokalne samouprave. Pripremu uslova za život i gradnju kuća izvodio je UNDP, a proces povratka u ovo metohijsko selo je finansijski u visini od 245 hiljada evra podržala britanska Vlada, u saradnji sa opštinom Klina i Ministarstvom za zajednice i povratak u kosovskoj vladi. Tim sredstvima obezbeđene su nove kuće i obnovljena infrastruktura, a osim toga povratnici su, kao socijalno-ekonomsku pomoć, primili i tri traktora. Direktor UNDP-a, Parviz Fartaš, kaže da je veoma zadovoljan što je ova organizacija u mogućnosti da pomogne i podrži proces povratka raseljenih na Kosovu. "Ovo je važan projekat jer u njemu učestvuju ljudi koji su svoje domove napustili usled opravdanih okolnosti, i koji su sada odlučili da se u njima vrate. Mi ćemo ih u tome podržati", rekao je Fartaš. Ministar za povratak i zajednice Saša Rašić izjavio je da je ovo još jedan uspešan projekat Vlade Kosova, UNDP-a i drugih organizacija i najavio da će i ubuduće raditi na povratku svih raseljenih. "Nakon sporazuma za povratak i reintegraciju, koji izvodi UNDP za 180 porodica, potpisaćemo i drugi sporazum kojim će ove godine biti pomognuto još preko 200 raseljenickih porodica", kazao je Rašić. Predstavnik Srba iz Rudica Bogdan Dašic kaže da se povratnici osećaju bezbedno i da sa albanskim komšijama sada nemaju nikakvih problema. Po njegovim rečima Srbi traže i izgradnju mosta preko Istočke reke, kako bi imali komunikaciju sa susednim povratničkim selom Berkovom. "Ukoliko se reši ovaj problem mogli bi smo nesmetano da obrađujemo imanja koja se prostiru sa obe strane reke i na taj način opstanemo ovde", reko je Dašić. Rudice su mešovito selo sa većinskim albanskim stanovništvom. Pre rata u Rudice je živelo oko 150 srba. Nakon povratka u selima Berkovo, Vidanje, Klinovac i Drsnik, selo Rudice je peto u opštini Klina, gde se sprovodi organizovani povratak.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018