Vesti

Fejt: Sve je spremno za konstituisanje novih opština

Tri nove opštine na Kosovu kao i jedna proširena opština sa srpskom većinom spremne za konstituisanje odmah nakon lokalnih izbora 15. novembra, saopštio je ICO. Međunarodni civilni predstavnik, Piter Fejt, je u pisanoj izjavi dostavljenoj KIM radiju rekao, da su pripreme završene u novim opštinama Gračanica, Klokot-Vrbovac i Ranilug, kao i u proširenoj opštini Novo Brdo. Fejt navodi da je o tome obavestio i predsednika Kosova Fatmira Sejdiua. "Ove opštine će imati iste nadležnosti kao i sve druge opštine na Kosovu i preuzeće neke od proširenih nadležnosti, uključujući zaštitu verske i kulturne baštine i imenovanje lokalnih policijskih komandira", izjavio je Fejt. On kaže da je izlazak na kosovske izbore najbolji način da se ojača srpska zajednica i dodaje da niko neće izgubiti pravo glasa ukoliko u nekim opštinama, kako navodi, "pripreme za osnivanje novih opština nisu napredovale". Međunarodni civilni predstavnik je rekao da očekuje napredak u nastavku procesa decentralizacije u Partešu i Severnoj Mitrovici, gde će izbori biti održani najkasnije do maja naredne godine.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018