Vesti

Najavljen crkveno-narodni sabor Srba sa KiM protiv sporazuma sa Euleksom

Na današnjoj sednici Skupštine Zajednica opština Kosova i Metohije najavljeno je da će se crkveno- narodni sabor Srba sa Kosova i Metohije održati u Beogradu na Kolarcu u Velikoj sali u četvrtak 17. septembra u 12 časova. Sabor će biti povod za izražavanje nezadovoljstva zbog potpisivanaja sporazuma sa Euleksom od strane ministarstva policije. Predsednik Skupštine Zajednica opština Kosova i Metohije Radovan Ničić, kaže da postoje naznake da će se isto desti i sa pravosuđem i drugim ministarstvima što, po njegovim rečima ukazuje na nedostatak sposobnosti Vlade u očuvanju Kosova kao nezavisne tvorevine države Srbije. “Hoće da naprave nezavisnu državu, naš predsednik Tadić uporno govori da neće priznati Kosovo, ali dozvoljava Vladi da sve učini da od Kosova napravi nezavisnu državu tj. omogući joj nezavisnost”, kazao je Ničić. Potpredsednik Skupštine Marko Jakšić kaže da Srbija postaje saučesnik u izgradnji nezavisnog Kosova, a sporazum predstavlja ocrtavanje granica Srbije i Kosova. “To je izgovor da je u pitanju borba protiv kriminala, a u suštini je definisanje granica između dve države. Mislim da je to jedna velika nacionalna izdaja koja sa naše strane ne sme da ostane bez ogovora imajući u vidu da se isti takvi protokoli spremaju po pitanju carine i po pitanju pravosuđa“, kazao je Jakšić. Crkveni sabor održaće se 17. septembra na Kolarcu, nakon toga predviđena je protestna šetnja od Studenstkog trga do zgrade Vlade.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018