Vesti

Počinje akcija uređenja porušenih pravoslavnih grobalja na Kosovu

Ministarstvo za Kosovo i Metohiju počinje akciju čišćenja i uređenja svih porušenih grobalja na području Kosova i Metohije. Po rečima zamenika ministra za Kosovo i Metohiju, Bojana Anđelkovića, to će biti dug proces koji će možda trajati i nekoliko godina sa glavnim ciljem da sva pravoslavna groblja budu uređena, i da, po njegovim recima, predstavljaju dostojno počivalište za one koji su tamo sahranjeni. "Tamo gde je groblje uništeno u takvom stepenu gde nikako ne može da se odredi gde su grobna mesta i gde nije moguće da potomci prepoznaju gde su im preci sahranjeni, biće podigniti zajednički spomenici za sve one koji su tu sahranjeni", rekao je Anđelković KIM radiju. Pored sredstava obezbeđenih iz Ministarstva Anđelković očekuje i pomoć donatora. "Ne planiramo sada da bilo kome dajemo posebno sredstva da čisti ta groblja. Ministarstvo će sada u prvoj fazi obezbediti autobuse i alat za čišćenje. Pozvaćemo ljude koji su zainteresovani i potomke onih koji su negde sahranjeni. Tamo gde ne bude bilo potrebno biće uključeni i radnici civilne zaštite, radnici javnih preduzeća koji trenutno nisu angažovani i naravno dobrodošli su svi oni pojedinci koji žele da se uključe u tu akciju dobrovoljno", naglasio je zamenik ministra za KiM. Kao i prilikom drugih poseta, Ministarstvo za KiM će o svakoj akciji na grobljima redovnim putem obaveštavati Euleks i UNMIK. "Od njih ćemo zatražiti da budu obezbeđeni uslovi za pristup grobljima. Ovo, podvlačim posebno, nema nikakvu političku pozadinu, ovo nije politika, to je nešto što se zove odgovornost prema precima. Ovo je nešto što se zove omogućiti onima koji su sahranjeni da mirno počivaju bez obzira na sve što se desilo, tako da očekujemo da svi budu razumni i od svih koji dođu negde da nešto očiste očekujemo da ne prave nikakve probleme". Na Kosovu i Metohiji u poslednjih deset godina domolirana je većina spomenika na više od 120 pravoslavnih grobalja.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018