Vesti

USAID podržava proces decentralizacije na Kosovu

Članovi pripremnog tima buduće opštine Klokot-Vrbovac su proteklih dana u mestima, koja će ući u njen sastav, organizovali tribine na temu “Decentralizacija na Kosovu”. Tribine su organizovane u Klokotu, Mogili, Vrbovcu i Grnčaru sa ciljem da se meštani što bolje upoznaju sa procesom decentralizacije, koji po Ahtisarijevom planu sprovodi Medjunarodna civilna kancelarija (ICO). Organizovanje tribina pomaže i USAID, tako što direktno učestvuje u edukaciji članova opštinskog pripremnog tima. Beri Veridi predstavnik USAID-a kaže da je ta organizacija veoma zainteresovana za proces decentralizacije na Kosovu i da će u tome biti partner pripremnim timovima. “Osnovni zadatak pripremnog tima je da omogući funkcionisanje budućih opština. To je veliki izazov i u tom poslu USAID će biti partner pripremnim timovima”, rekao je Beri. On je ocenio da je organizovanje tribina najbolji način da se ljudi upoznaju sa procesom decentralizacije.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018