Vesti

E. Megafi: Ništa ne može zaustaviti decentralizaciju

Portparol ICO-a, Endi Megafi, izjavio je u intervjuu za emisiju "Trougao" KIM radija da se proces decentralizacije na Kosovu odvija zadovoljavajućim tempom. On navodi da incidenti u Prištini, kada su pristalice pokreta Samoopredeljenje oštetile nekoliko desetina vozila Euleksa, nema uticaja na sprovođenje decentralizacije. ICO tesno sarađuje sa Vladom Kosova kako bi proces decentralizacije postao održiv, a prema Megafijevim rečima sporno je to, što iz Beograda u poslednje vreme ne stižu nikakvi signali. "Svaka konstruktivna preporuka je dobrodošla, ali ne postoji ništa što bi moglo da zaustavi ovaj proces", rekao je Megafi KIM radiju. On navodi da proces formiranja pripremnih timova ide veoma dobro i da se ulažu svi napori da se proces decentralizacije uspešno privede kraju. "Ambasadori EU su bili veoma jasni pre nekoliko dana u Briselu da nasilje nije prihvatljiv način vođenja debate, ali su i institucije i Vlada Kosova naglasile da su posvećene približavanju Kosova EU. Ja mislim da je i to većinsko mišljenje na ovom prostoru", naglasio je portparol ICO-a. Proces decentralizacije uspešno je počeo da se sprovodi u tri opštine namenjene srpskoj većini i to Klokotu, Ranilugu i Gračanici, gde je završeno formiranje pripremnih timova.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018