Vesti

Zvečan: 16 Albanaca podnelo zahteve za rekonstrukciju kuća

Još 16 Albanaca podnelo zahteve za rekonstrukciju kuća na području opštine Zvečan. Predsednik opštine Zvečan Dragiša Milović naveo je da se na teritoriji opštine Zvečan nalazi 16 albanskih kuća čiji su vlasnici podneli zahteve za rekonstrukciju, međutim kako ističe, vlasnici samo četiri objekta imaju dozvole izdate pre 1999. godine. "Ostalih 12 vlasnika koji nemaju urednu dozvolu, odnosno nepotpunu dokumentaciju, moraće kao i svaki građanin naše opštine, ako žele nešto da grade ili rekonstruišu, da predaju zahteve i ispune određene uslove koje zahteva odeljenje za urbanizam", rekao je Milović za Kontakt Plus radio. Kada je reč o povratku Srba u selo Svinjare, južno od Mitrovice, Milović ističe da je o ovom problemu bilo reči sa predstavnicima južne opštine pri čemu je postignuta saglasnost da je neophodno da se prethodno ispune određeni bezbednosni uslovi. Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović smatra da je povratak Albanaca u Brđane politički motivisan, kao i da je veoma bitno da obe lokalne samouprave, Kosovska Mitrovica i Zvečan, dogovore zajedničku platformu pre nego započnu razgovore sa predstavnicima Euleksa. "Principi na kojima se Srbi vraćaju svuda na Kosovu su pristanak lokalne, primajuće zajednice, u ovom slučaju to su Srbi u Brđanima, i stvaranje balans programa koji podrazumeva da ako se neko vraća, korist ima zajednica koja prima. To su neki principi koji su usvojeni i koji su do sada funkcionisali", podvukao je Ivanović. Situacija u naselju Brđani na severu Kosovske Mitrovice za sada je mirna i stabilna. Prema podacima dostupnim policiji postignut je određeni dogovor o rekonstrukciji kuća. Incidenata nema i procene policije su da će takva situacija ostati i narednih dana, rekao je Kontakt Plus radiju zamenik direktora KPS-a za region Mitrovice Ergin Medić. "Radovi su danas nastavljeni na kućama koje nisu sporne. Na kućama koje pripadaju teritoriji opštine Zvečan radovi su danas obustavljeni, ali prema našim saznanjima radovi bi uskoro trebalo biti nastavljeni, ali na raščišćavanju terena", rekao je Medić. U Brđanima, gde su početkom maja Albanci počeli obnovu svojih kuća porušenih tokom sukoba na Kosovu 1999. godine, nalaze se i porušene kuće čiji su vlasnici Srbi. Trenutno u naselju Brđani ima 146 kuća, u ojima živi oko dve hiljade Srba, među kojima više od pet stotina dece.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018