Vesti

KPS sprečila Srbe da dođu na otkrivanje spomenika u V. Hoču

Grupa od oko 80 Srba, koja je večeras krenula u Veliku Hoču kako bi sutra prisustvovala otkrivanju spomenika kidnapovanim i stradalim Srbima u periodu od 1998-2000. godine u opštini Orahovac, zaustavljena je oko 19 časova u Srbici gde im KPS policija nije dozvolila da nastave put, saznaje KIM radio. Autobus, kombi vozilo i još tri automobila sa Srbima zaustavila je, prema saznanjima KIM radija KPS policija sa nekoliko patrolnih vozila na ulazu u Srbicu gde im je rečeno da ne mogu da nastave put ka Velikoj Hoči. Član Komisije Vlade Srbije za nestale, Veljko Odalović, koji se nalazi na licu mesta sa ostalim putnicima izjavio je večeras KIM radiju da ih je KPS policija više od tri sata legitimisala i proveravala da bi im na kraju naredila da se vrate na administrativni prelaz Merdare. “Mi smo uredno prošli administrativni prelaz Jarinje. Tri sata su nas proveravali i na kraju nam saopštili da ne možemo da nastavimo put dalje jer je takva naredba stigla iz Vlade Kosova. Evo sada krećemo ka južnom delu Kosovske Mitrovice odakle će nas usmeriti ka Merdaru a ne ka Jarinju”, rekao je Odalović KIM radiju. On napominje da su sva vozila koja su bila u koloni uredno registrovana kao i da su svim putnicima pregledane lične karte i da s tim u vezi nije bilo nikakvih problema. “Ja upošte ne znam šta se dešava. Jednostavno mi ne možemo da nastavimo put do Velike Hoče i svi se večeras vraćemo nazad. Ovo je velika sramota”, naglasio je Veljko Odalović. Inače, otkrivanje spomenika kidnapovanim i stradalim Srbima iz opštine Orahovac bilo je planirano za sutra na dan kada pravoslavna crkva i vernici proslavljaju praznik Usekovanja glave svetog Jovana Krstitelja. Portparoli KPS policije i Vlade Kosova Arber Beka i Memli Krasići trenutno su nedostupni za medije.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017