Vesti

UNDP pokrenuo projekat "Pristup pravdi na Kosovu"

Predstavnici UNDP-a za Kosovo i Komisije za pravnu pomoć potpisali su danas u Prištini sporazum o razvoju kapaciteta za osnaživanje pravde i pravne pomoći. Direktor UNDP-a na Kosovu, Parviz Fartaš, kaže da je sporazum “Pristup pravdi na Kosovu” deo projekta odeljenja UNDP-a za vladavinu prava, i fokusira se na razvoj kapaciteta u oblasti pravne ekspertize, jačanja prava i pravne pomoći. “Želja nam je da građani imaju mogućnost da dobiju pravni savet i pravni lek. Cilj ovog projekta je unapređenje procesa potraživanja i pružanja pravnih usluga, posebno ranjivim grupama, uključujući manjinske zajednice i žene”, rekao je Fartaš. Po rečima predstavnika Komisije za pravnu pomoć, Sokola Hazirija, prva faza sporazuma podrazumeva otvaranje pet novih okružnih biroa za pružanje pravne pomoži svima, bez obzira na etničku, rasnu ili neku drugu pripadnost. “Nismo imali pristup kod svih zajednica i upravo ovim sporazumom i otvaranjem novih kancelarija ovaj problem će se manje-više rešiti“, rekao je Haziri. U okviru projekta, pet postojećih okružnih kancelarija će biti pojačane, kako bi se poboljšao njihov rad. Pored toga će još dodatnih pet kancelarija biti otvoreno u pet različitih opština: u Gračanici, Zubinom Potoku, Uroševcu, Đakovici i Dragašu.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018