Vesti

Fejt: Uspeh decentralizacije zavisi od izlaska Srba na izbore u novembru

Piter Fejt je danas boravio u Klokotu, gde se upoznao sa aktivnostima Opštinskog pripremnog tima koji radi na sprovođenju decentralizacije u ovoj opštini. Međunarodni civilni predstavnik za Kosovo je tom prilikom rekao da je „za uspeh procesa decentralizacije potrebno da srpska zajednica u što većem broju izađe na novembarske lokalne izbore“. Kako javlja Klokot radio, Fejt je tokom obraćanja okupljenim novinarima istakao da je veoma zadovoljan radom ovog optšinskog tima. „Za mene je bio veoma ohrabrujući sastanak koji smo održali sa Opštinskim pripremnim timom, jer imam osećaj da postoji spremnost i volja za osnivanjem nove opštine. Kosovska Vlada takođe se zalaže da se formiraju opština u kojima će srpska zajednica biti u većini”, rekao je Fejt. Na pitanje novinara da prokomentariše činjenicu da se većina Srba i Alabanaca protivi sprovođenju procesa decentralizacije, kao što je slučaj sa rukovodstvom opštine Vitina, Fejt je rekao da se kosovska Vlada obavezala da će sprovesti proces decentralizacije, kao i da se nada da će opštinsko rukovodstvo delovati po upustvima koje je dobilo od Ministarstva za lokalnu samoupravu. Pre posete članovima opštinskog pripremnog tima u Klokotu, Piter Fejt se iza zatvorenih vrata sastao sa predsednikom opštine Vitina Nedžmedinom Arifijem.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018