Vesti

Markus Bentler postavljen na dužnost novog komandanta KFOR-a

General-potpukovnik Emilio Đuzepe Gaj predao je danas komandu nad snagama KFOR-a u Pokrajini nemačkom generalu Markusu Bentleru. Predajući dužnost, general Gaj je kazao da biti komandant KFOR-a znači biti odgovoran za 13000 vojnika, iz 34 nacije. “Vojnici KFOR-a su svojim angažovanjem proteklih 10 godina izgradili mir i stabilnost za dobrobit svih zajednica na Kosovu. Nakon uspešno obavljenog zadatka KFOR polako počinje sledeću fazu, fazu prilagođavanja na novonastalu, bolju situaciju. Postepeno smanjenje broja pripadnika NATO-a nikako ne označava kraj angažovanja, nego osnažuje i potvrđuje napredak koji je postignut. KFOR će nastaviti da pruža sigurnost, bezbednost i slobodu kretanja za sve ljude na Kosovu”, kazao je Gaj i dodao da je protekla godina bila puna izazova za celu međunarodnu zajednicu. Komandant združenih snaga u Napulju admiral Mark Ficdžerald je kazao da je general-potpukovnik Emilio Gaj obezbedio osnove stabilnosti u godini tokom koje su se dogodile značajne promene, posebno u uspostavljanju nove misije vladavine prava - Euleksa. Govoreći o novom komandantu KFOR-a, Markusu Bentleru, Ficdžerald je kazao da je on izuzetan vojni vođa sa iskustvom i dugim spiskom impresivnih dostignuća. “Vrlo dobro je upućen u situaciju na Kosovu i poseduje široko iskustvo pošto je ranije služio na poziciji komandanta jedne od multinacionalnih brigada. Spreman je za ovu poziciju i nastaviće sa obavljanjem postojećeg i budućeg posla”, kazao je Ficdžerald. Preuzimajući dužnost, general-potpukovnik Markus Bentler je kazao da mu je čast da bude 14. komandant KFOR-a. “Bio sam na Kosovu ranije, tako da dosta dobro poznajem Kosovo. Primetio sam ogroman napredak. Smatram da kao i moji prethodnici moramo nastaviti da sarađujemo sa institucijama na Kosovu i sa međunarodnim civilnim prisustvom. Moramo da pripremimo i organizujemo proces da održimo bezbednost i sigurnost”, kazao je Bentler. Ceremoniji povodom primopredaje dužnosti dva generala prisustvovali su najviši međunarodni i kosovski zvaničnici. Opraštajući se od prethodnog komandanta, predsednik Kosova Fatmir Sejdiu je kazao da je KFOR u proteklih deset godina na Kosovu odigrao pozitivnu ulogu. U znak zahvalnosti generalu Gaju je uručio zlatnu medalju. Markus Bentler je 14. komandant KFOR-a, a njegov mandat će, kao i njegovih prethodnika, trajati godinu dana.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017