Vesti

Početak kampanje o zaštiti ljudskih prava na Kosovu

OEBS je danas zvanično pokrenuo kampanju u cilju promocije zaštite ljudskih prava. Početak kampanje koje se održava u saradnji sa Ombudsmanom na Kosovu promovisan je u Medija centru u Čaglavici. Ombudsman na Kosovu Sami Kurteši izjavio je da su pred ovom institucijom brojni izazovi i da kampanja ima dva cilja. “Jedan od ciljeva jeste da uspostavimo kontakt sa građanima Kosova, i da im kažemo da smo mi tu zbog njih i bez ikakvih razlika. Drugi glavni cilj jeste da dopremo do institucija jer one predstavljaju deo sa kojim ćemo se mi suočiti ukoliko građani budu imali problema sa njima i ukoliko smatraju da su njihova prava prekršena od strane bilo koje institucije Kosova”, kazao je Kurteši. Direktor OEBS-ovog departmana za ljudska prava i zajednice Kristofer Deker pozdravio je početak kampanje o zaštiti ljudskih prava na Kosovu. Deker je pozvao Skupštinu Kosova da što pre izabere zamenika Ombudsmana na Kosovu. “Medijska kampanja koju danas pokrećemo pomaže da ljudi shvate da je Ombudsman tu zbog njih. Njegova važnost Kosovu je u tome što će on biti nezavisna institucija koja će pomoći svim građanima Kosova. Instiucija Ombudsmana će često biti jedini pravni lek za mnoge ljude na Kosovu koji su žrtve kršenja ljudskih prava”, kazao je Deker. Kampanje promovisanja zaštite ljudskih prava će se tokom naredne tri nedelje održavati na celom Kosovu, na četiti jezika: srpskom, romskom, albanskom i turskom.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017