Vesti

Početak kampanje o zaštiti ljudskih prava na Kosovu

OEBS je danas zvanično pokrenuo kampanju u cilju promocije zaštite ljudskih prava. Početak kampanje koje se održava u saradnji sa Ombudsmanom na Kosovu promovisan je u Medija centru u Čaglavici. Ombudsman na Kosovu Sami Kurteši izjavio je da su pred ovom institucijom brojni izazovi i da kampanja ima dva cilja. “Jedan od ciljeva jeste da uspostavimo kontakt sa građanima Kosova, i da im kažemo da smo mi tu zbog njih i bez ikakvih razlika. Drugi glavni cilj jeste da dopremo do institucija jer one predstavljaju deo sa kojim ćemo se mi suočiti ukoliko građani budu imali problema sa njima i ukoliko smatraju da su njihova prava prekršena od strane bilo koje institucije Kosova”, kazao je Kurteši. Direktor OEBS-ovog departmana za ljudska prava i zajednice Kristofer Deker pozdravio je početak kampanje o zaštiti ljudskih prava na Kosovu. Deker je pozvao Skupštinu Kosova da što pre izabere zamenika Ombudsmana na Kosovu. “Medijska kampanja koju danas pokrećemo pomaže da ljudi shvate da je Ombudsman tu zbog njih. Njegova važnost Kosovu je u tome što će on biti nezavisna institucija koja će pomoći svim građanima Kosova. Instiucija Ombudsmana će često biti jedini pravni lek za mnoge ljude na Kosovu koji su žrtve kršenja ljudskih prava”, kazao je Deker. Kampanje promovisanja zaštite ljudskih prava će se tokom naredne tri nedelje održavati na celom Kosovu, na četiti jezika: srpskom, romskom, albanskom i turskom.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018