Vesti

De Kermabon: Uspešan početak rada Euleksa

Povodom devet meseci rada misije vladavine prava EU na Kosovu Euleks, šef ove misije Iv de Kermabon ocenio je da je pravosuđe Euleksa imalo uspešan početak. On je rekao da je pravosudna komponenta Euleksa počela da ima ključnu ulogu u pomaganju u izgradnji nezavisnog i profesionalnog pravosudnog sistema na Kosovu. Euleks je počeo sa svojim radom 9. decembra, 2008. godine, a tokom ovog perioda njgovi tužioci, radeći sami ili sa svojim lokalnim kolegama, bili su uključeni u 467 krivičnih gonjenja, navodi se u saopštenju misije. Slučajevi uključuju korupciju, organizovani kriminal, terorizam, međuetnički kriminal, krijumčarenja droge, oružja kao i slučajeve ubistava. Sudije Euleksa su do sada dali više od stotinu sudskih odluka u svim fazama sudskih postupka, uključujući i pretprocesnih odluka, rešenja i presuda. Eulexova Kancelarija za nestala lica i forenziku sprovela je 88 akcija na terenu uključujući 45 ekshumacija i predala je posmrtne ostatke 61 preminule osobe porodicama, od decembra 2008. godine. "Komponenta pravosuđa Euleksa radi odličan posao, jer i ovi statistički podaci potvrđuju to. Radeći zajedno sa svojim lokalnim kolegama, oni pomažu da izgrade nezavisni, profesionalni i multietnički pravni sistem. Moramo imati na umu da je Eulex u potpunosti postao operativan u aprilu ove godine, što čine ove statistike još više impresivnijim", rekao je De Kermabon. On je dodao da je Euleks odlučan da sprovodi vladavinu zakona za dobrobit svih građana Kosova, te da će "uprkos budućim izazovima ona nastaviti sa dobrima radom za dobrobit svih".Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018