Vesti

Na KiM tri manastira bez struje. KEK poručuje da struja mora da se plaća

Manastiri Gračanica, Pećka Patrijaršija i Devič isključeni su sa elektro mreže. Sekretar eparhije raško-prizrenske protojerej Radoslav Janković kaže da plaćanje utrošene struje za SPC nikada nije bio problem. On dodaje da problem pretstavlja potpisivanje ugovora. “U plaćanju nije problem, uvek ćemo plaćati ono što potrošimo. Ali mi hoćemo da plaćamo struju vlasniku, a ne nekom ko se samoproglasio za vlasnika”, kaže otac Radoslav. On dodaje da u sporazumu koji im je KEK ponudio nisu sve stavke jasno definisane, što prema njegovim rečima, otvara mogućnost da kasnije ponovo dođe do nekih novih problema. Otac Radoslav navodi da isključenje struje pogađa i raseljene koji žive u manastiru Gračanica. “Kao što znate ovde žive i nekoliko raseljeničkih porodica. Među njima ima i starih i bolesnih ljudi. Takođe problem je i kako održati hranu. Imamo veliki agregat koji povremeno uključujemo, ali tako nećemo moći još dugo jer je potrošnja velika”. Eparhija raškoprizrenska je o ovom problemu obavestila Ministarstvo za KiM i otac Radoslav kaže da se nadaju da će im oni pomoći da reše problem sa strujom. Portparol KEK-a Viktor Bužalja u izjavi za KIM radio je kazao da sa elektro mreže nisu isključeni samo objekti SPC, već i objekti drugih verskih pripadnosti. “Mi smo tražili od njih da plate električnu energiju, oni su to odbili, posle nekoliko upozorenja i razgovora, ovo je bila poslednja mera koju smo mogli da preuzmemo. Ne samo manastiri, sa elektro mreže su isključene i neke džamije i biće isključeni svi oni koji struju ne plaćaju, bez obzira na veroispovest ili kada su u pitanju objekti njihovu namenu”, kaže Bužalja.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018