Vesti

Bez struje i Pećka Patrijaršija

Isključivanje struje objektima SPC na Kosovu i Metohiji nastavljeno je i isključenjem Pećke Patrijaršije iz mreže elektroenergetskog sistema. KIM radio saznaje da je uporedo sa prekidom napajanja Manastiru Gračanica i Deviču kod Srbice struja pre dva dana isključena i Patrijaršiji. Igumanija manastira, mati Fevronija, izjavila je KIM radiju da manastir ima jedan agregat koji se uključuje po dva sata dnevno kako ne bi propala hrana koju je sestrinstvo ovog manastira spremalo tokom cele godine. „Iz KEK-a su dolazili da potpišemo ugovor. Mi to nismo mogli da uradimo jer uslove koje su nam postavili je nemoguće ispuniti. Mi želimo da potpišemo ugovore i plaćamo struju ali da uvaže neke naše zahteve. Mi znamo da se struja mora plaćati“, rekla je Fevronija KIM radiju. Ona napominje da je posebno teško noću jer je manastir potpuno neosvetljen i zato mati Fevronija apeluje na međunarodnu zajednicu da pomogne manastirkom sestrinstvu u rešavanju ovog problema. Manastirski kompleks Pećke Patrjaršije, koja se nalazi u blizini Peći pored Bistrice, sastoji se od četiri crkve i vekovima je ovaj manastir bio sedište SPC. Naročito nakon 1999. godine ovaj manastir postao je duhovni centar Srba sa Kosova a posebno onih koji su ostali u Metohiji. Sestrinstvo manastira se bavi humanitarnim radom i održava manastirsku ekonomiju.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017