Vesti

SNV: Isključenje struje je politički pritisak na SPC

Srpsko nacionalno veće Kosova i Metohije saopštilo je danas da je nedopustivo da se „politički ciljevi albanskih institucija u pokrajini, praćeni metodom pritiska i ucena, primenjuju i na Srpsku poravoslavnu crkvu na Kosovu i Metohiji“. Povodom isključenja struje Manastiru Gračanica, SNV KiM je apelovalo na sve institucije države Srbije i međunarodnih predstavnika da ulože sve napore da se problem snabdevanja električnom energijom Manastira Gračanica što pre reši. U saopštenju dostavljenom KIM radiju Srpsko nacionalno veće naglašava, da rešavanje problema električne energije u pokrajini nije statusno pitanje, već stvar ljudskih prava i tržišne ekonomije. „Brutalno sečenje električnih vodova i pretnja od strane KEK upućena Manastiru Gračanica, nije nimalo slučajna, posebno, ako se zna da je SPC institucija oko koje su se Srbi u pokranini okupljali u najtežim vremenima i koja je najzaslužnija za opstanak Srba na Kosovu i Metohiji, “ navodi se u saopštenju i dodaje da ovakav stav privremenih institucija u pokrajini i menadžmenta KEK ima političku pozadinu. SNV KiM poziva sve strane da pristupe dijalogu radi rešavanja problema sa strujom jer smatra da je uvođenje novog provajdera u koji će "Srbi imati poverenje i koji će na adekvatan način distribuirati električnu energiju" ključ rešenja ovog problema.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018