Vesti

ICO: Želimo da Srbi žive kao slobodni građani

Edvard Tavil koji je u ICO-u zadužen za organizaciju i funkcionisanje pripremnog tima u Gracanici izjavio je u intervjuu za emisiju “Trougao” KIM radija da je ucešće srpske zajednice u Pripremnim timovima i procesu decentralizacije od ključnog značaja za uspeh ovog procesa. Govoreći o formiranju pipremnog tima u Gračanici on je naglasio da je jedan od glavnih ciljeva decentralizacije preuzimanje nadležnosti u svoje ruke i stvaranje boljih uslova života, pre svega za decu i omladinu. Tavil je naglasio da ovi timovi nemaju funkciju novih opština već isključivo su tu radi tehničkih stvari tj. formiranja okvira u kojima će buduća opština raditi. “Važno je da oni pripreme opštinski statut koji će biti temelj rada kao i predlog budzeta od 2010- 2012. godine kao i da pripreme nacrte projekata vezanih za infrastrukturu u opštini, simbole opštine i organizovanje službi u domenima zdravstva, obrazovanja, kulture, sporta, urbanizma i civilne službe”, rekao je Edvard Tavil. On kaže da je učešće Srba u procesu decentralizacije na Kosovu od ključne važnosti zbog teškog položaja Srba na Kosovu. “ Treba da se nađe način, ne samo za opstanak koji za mene znači samo-preživljavanje, već da se nađe način da oni prosperiraju i da žive kao slobodni građani. Zato je i ovaj proces decentralizacije napravljen, ali bez učešća lokalne zajednice tj. bez učešća Srba teško da na kraju projekat decentralizacije može biti uspešan”. Tavil smatra da je decentralizacija uspešna formula za budućnost Kosova, zbog, kako je kazao, bolne istorije među zajednicama.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017