Vesti

U ponedeljak protest Srba iz Brđana

Predstavnici Srba iz Brđana najavili su da će, zbog teške situacije u ovom naselju, u ponedeljak na Trgu Šumadija u severnoj Mitrovici održati protest. Naime, Kontakt plus radio javlja da su danas u Brđanima, uz podršku velikog broja specijalaca Euleksa i KPS-a, Albanci nastavili radove na pripremi terena za obnovu kuća. Vlasnik imanja na kome se obnavljaju kuće, Agim Vitaku, rekao je da svako, pa i on, ima pravo da se vrati na svoje imanje, objasnivši da on od 1999. godine živi kao podstanar. "Svi imaju pravo da se vrate. Većina Srba je međutim prodala svoja imanja pa nema gde da se vrati. Mi sa našim košijama Srbima nikada nismo imali probleme, a ja evo godinama živim kao podstanar jer su mi uzurpirana tri stana u severnoj Mitrovici i mislim da to nije u redu", kazao je Vitaku radiju Kontakt plus. Regionalni portparol Euleksa Hans Kristijan Klasing izjavio je da je ova misija informisana da je UNMIK dao dozvolu za čišćenje dve lokacije na kojima su bile albanske kuće u naselju Brđani u severnom delu Mitrovice. Klasing je izjavio da je posao Euleksa da osigura da radnici mogu da rade svoj posao, da je situacija mirna, da ne bude provokacija, da niko ne bude povređen i da ništa ne bude oštećeno. Euleks policajci su danas formirali kordon na početku puta koji vodi ka mestu gde se u tom selu obnavljaju kuće pa ni novinarima nije dozovoljeno da dođu do gradilišta bez dozvole i pratnje policije.



Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018