Vesti

Izveštaj OEBS-a o nelegalnim transakcijama u Peći

Misija OEBS-a na Kosovu predstavila je danas izveštaj o nelegalnim transakcijama imovine u regionu Peći. Izveštaj ukazuje na visok broj nelegalnih transakcija imovine u regionu, odlaganje sudskih postupaka u situacijama kada su zakonski vlasnici pokrenuli postupke kao i na netačan upis vlasnika imovine u katastar nepokretnosti. Moguće je da će se, prema ovom izveštaju, u borbu protiv ove kriminalne aktivnosti i zaštiti imovinskih prva svih ljudi na Kosovu uključiti i Misija vladavine prava EU na Kosovu. Zamenik šefa Misije OEBS-a Marku Lamanen je izrazio žaljenje što se od njegovog dolaska na Kosovo 2003. godine do danas, u ovoj oblasti ništa nije promenilo. Lamanen je kazao da su slučajevi nelegalnih transakcija imovine primećeni na celoj teritoriji Kosova, ali da je najveći broj primećen u opštini Peć. “Na teritoriji opštine Peć je zabeležen najveći broj takvih slučajeva. Zbog toga je naš izveštaj pripremljen na osnovu nadgledanja situacije u ovoj opštini, ” kazao je Lamanen. Direktor OEBS-ovog Odeljenja za ljudska prava i zajednice Kristofer Deker kazao je da ovakvo poslovanje ne samo da krši Zakon i šteti pravom vlasniku, već šteti i kupcu ovakve imovine. “Ovde su najčešće ugrožena raseljena lica, koja ne mogu da ostvare svoje pravo i povrate imovinu, ali i kupci bi trebalo da budu na oprezu i vode računa od koga kupuju imovinu, ” kazao je Deker. On je objasnio da se ovakvi načini prodaje uglavnom obavljaju preko raznih ovlašćenja koja su falsifikovana. Sudija Euleksa u Peći Verginia Mičeva Ruseva rekla je da veliki problem predstavlja to što na Kosovu postoje samo pet stručnjaka koji mogu da utvrde autentičnost potpisa. Potpredsednik Vrhovnog suda Fejzulah Haseni je kazao da za ovakvu situaciju nisu samo sudovi krivi i da veliki problem predstavlja nedostupnost dokumentacije u Srbiji. “U svim gradovima u Srbiji postoje kancelarije za vezu sa sudovima koje pružaju pravnu pomoć. Da bi smo dobili sve podatke kako bi smo stanje tačno utvrdili potrebno je da imamo bolju konunikaciju sa njima. Smatram da Euleks treba da bude uporniji u kontaktima sa zvaničnicima iz Srbije, jer u protivnom i u građanskim i u krivičnim postupcima nećemo moći ništa da učinimo, ” kazao je Haseni i dodao da se zbog toga procesi sporo odvijaju. Naveo je primer gde se za overu punomoćja može čekati čak i do dve godine.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018