Vesti

KPS zaplenio autobus na Gori

Kosovska policija zaplenila je danas autobus firme „Ibarski Kolašin”, koji je goranske srednjoškolce prevozio na nastavu u isturenim odeljenjima na Gori, javlja Građanska inicijativa Goranaca. Predsednik ovog udruženja Mursalj Halili je za KIM radio potvrdio da goranski učenici danas nisu seli u školske klupe, jer je od strane KPS-a zaplenjen autobus koji ih je prevozio do mesta u kojima nastavu pohadjaju na srpskom jeziku. Kao razlog zaplene navodi se to, što vozač nije imao svu potrebnu dokumentaciju za obavljenje prevoza na putevima opštine Dragaš. “Vozaču je tom prilikom oduzeta sva dokumentacija i zaplenjen autobus uz obrazloženje da za nesmetano saobraćanje na putevima Gore mora da ima prijavljenu relaciju i saglasnost opstine Dragaš. Zbog toga se nastava u srednjoj školi nije odvijala, “ rekao je Halili. On očekuje da će se formalnost oko dobijanja saglasnosti za saobraćanje autobusa rešiti u toku dana, kako bi se ubuduće izbegli ovakvi problemi. Inače, Ministarstvo prosvete je za goranske učenike koji nastavu pohađaju po planu i programu Ministarstva prosvete Republike Srbije, za ovu školsku godinu obezbedilo besplatan prevoz do isturenih odeljenja na Gori.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018