Vesti

U Brđanima mirno ali napeto

U naselju Brđani, u severnom delu Kosovske Mitrovice, je mirno ali napeto, a jake snage Euleks policije još uvek su prisutne. Albanci u prisustvu jakih snaga policije nesmetano rade na raščišćavanju terena, kako bi na dve lokacije ubrzo krenuli sa gradnjom i obnovom svojih kuća, javio je Radio Kontakt plus iz Kosovske Mitrovice. Portparol Euleksa Hans Kristijan Klasig izjavio je da je UNMIK ovlastio neke Albance, koji su vlasnici kuća, da ih rekonstruišu, a da su pripadnici Euleksa prisutni da bi sprečili eventualno nasilje i probleme. "Imamo informaciju da je UNMIK dozvolio vlasnicima da rade na kućama, a mi se brinemo za bezbednosnu situaciju i osiguravamo kako ne bi došlo do nekog problema, " kazao je Klasig. Situacija u naselju Brđani je napeta jer je Srbe, koji žive u tom naselju, uznemirilo jako prisustvo Eulex policije. Jedan od predstavnika Srba iz Brđana Nebojša Minić ocenio je da prisustvo velikog broja policije predstavlja, kako je kazao, klasičnu okupaciju. "Juče smo čuli izjavu Hašima Tačija, da mora da se nastavi gradnja, pa me interesuje da li Tači rukovodi Euleksom ili neko drugi? Ako je vladavina prava sinonim za Euleks, oni danas ne štite vladavinu prava već nelegalnu gradnju u Brđanima, " kazao je Minić. Srbi iz Brđana su insistirali da zvanični Beograd preuzme inicijativu i da spreči nasilje nad srpskom zajednicom u ovom mestu. Siniša Lazić, takođe jedan od predstavnika Srba iz naselja Brđani, očekuje da se danas stupi u kontakt sa Beogradom. "Da im kažemo da nismo u mogućnosti da se suprotstavimo ovakvoj sili kao što je Euleks i kao što je KFOR. Žao mi je što niste mogli da vidite jutrošnji prizor, kada su deca odlazila u školu, da vidite sa kakvim strahom naša deca idu u školu. Država Srbija mora da reši ovaj problem i da zaštiti svoj narod, " kazao je Lazić. Na obližnjim brdima, oko naselja Brđani, vidljivo je prisustvo vojnika KFOR-a koji osmatraju razvoj situacije u ovom naselju.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017