Vesti

Fejt podneo izveštaj parlamentu

Upoređujući stanje na terenu pri prijemu dužnosti i danas, Piter Fejt je u izlaganju pred Evropskim parlamentom ocenio da je Kosovo načinilo “dobar napredak” u mnogim oblastima. Specijalni predstavnik EU na Kosovu je u svom izveštaju napomenuo da uprkos rastućoj globalnoj ekonomskoj krizi, situaciju na Kosovu karakterišu kontinuirani napori vlasti da se poboljšaju ekonomski i socijalni uslovi života. "Kosovo se suočava sa mnogim izazovima koji nas čekaju i u mesecima pred nama, " kazao je Fejt pred Odborom za spoljna pitanja Evropskog parlamenta. Među „dostignućima vrednim pomena“ Fejt navodi uspostavljanje ustavnog suda Kosova i poziv za članstvo u MMF-u i Svetskoj banci, ali navodi i “napredak Prištinskih vlasti u pravcu dostizanja evropskih standarda upravljanja, kao i pružanje širokih prava autonomije i priliku da se srpska zajednica integriše u multietničko društvo”. Navodeći primere, kako je rekao, postepenog dostizanja višeg nivoa stabilnosti, Fejt je nabrojao da se u Prištini može čuti srpski jezik na ulicama, da je u Kamenici pijaca multietnička, te da Mitrovica ima mešoviti forum radi pripreme konferencije "Podeljeni gradovi" čiji će domaćini biti sledeće godine. “Ništa od ovoga ne podrazumeva da je pomirenje odmah tu, iza ugla, niti da bi proces mogao da bude uspešno okončan bez neprestane i iskrene pomoći sa strane. Razlike između zajednica i unutar njih samih i dalje su tu, ali te razlike se sve više ublažavaju zahvaljujući demokratskim procesima i institucijama, " ističe Fejt. Specijalni predstavnik EU je dodao da postoje nedostaci u oblasti vladavine prava na severu Kosova, kao i u angažovanju kosovske skupštine u donošenju odluka, i njen nadzor transparentnosti vlade. Smanjenje polarizacije među političkim liderima na Kosovu bi, po njemu, doprinelo da se pogrešno tumačene izjave predstavnika međunarodne zajednice brzo ne pretvaraju u “vandalizam i nasilje u naelektrisanoj i nestabilnoj atmosferi”. “Izbori 2009. godine se organizuju u vreme kada su u toku važne reforme lokane uprave. Ove reforme imaju za cilj uključenje i učešće svih zajednica u kosovskim institucijama. Osnivanje pet novih opština sa većinskim srpskim stanovništvom na Kosovu i proširenje šeste se u proteklom periodu nastavilo ubrzanim tempom. To će im obezbediti proširena prava na samoupravljanje i podstaći aktivno učešće kosovskih Srba u opštinskoj administraciji, ” navodi Fejt, nadajući se da će Vlada Srbije podstaći kosovske Srbe da učestvuju na ovim izborima.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018