Vesti

Stanje kulture na Kosovu

Ministarstvo kulture Kosova preko Evropske komisije za obnovu i rekonstrukciju, u kojoj se nalaze i predstavnici srpskog ministarstva, bavi se zaštitom kulturnih spomenika na Kosovu, kazao je kosovski ministar Valton Bećiri. On je istakao da je to jedini organ koji funkcioniše na korektan način. „Zajedno se nalazimo pri kraju brojnih poslova oko rekonstrukcije kulturnih objekata Srpske pravoslavne crkve na Kosovu, ” kazao je Bećiri na debati u medija centru u Čaglavici. Kao najbolje rešenje za očuvanje kulturnog nasleđa, Bećiri vidi da se ono ne deli na albansko ili srpsko. “Kulturno nasleđe jeste zajedničko nasleđe svih građana Kosova i kao takvo ga treba čuvati. Ono treba da bude zaštićeno od strane stanovništva, a ne od strane policije, ” rekao je Bećiri. Po misljenju Zorana Ristića, filmskog reditelja iz Gračanice, kulture na Kosovu nema. “Kultura kao opšti pojam jedne duhovne i materijalne nadgradnje na ovom prostoru je uvek u nekom ćošku, zaplećku i uvek se o njoj priča samo kad se mora, ” rekao je Ristić. U debati čija je tema bila “Stanje kulture na Kosovu” učestvovao je i Bljerim Gjoci, direktor Priština filma.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018