Vesti

Stanje kulture na Kosovu

Ministarstvo kulture Kosova preko Evropske komisije za obnovu i rekonstrukciju, u kojoj se nalaze i predstavnici srpskog ministarstva, bavi se zaštitom kulturnih spomenika na Kosovu, kazao je kosovski ministar Valton Bećiri. On je istakao da je to jedini organ koji funkcioniše na korektan način. „Zajedno se nalazimo pri kraju brojnih poslova oko rekonstrukcije kulturnih objekata Srpske pravoslavne crkve na Kosovu, ” kazao je Bećiri na debati u medija centru u Čaglavici. Kao najbolje rešenje za očuvanje kulturnog nasleđa, Bećiri vidi da se ono ne deli na albansko ili srpsko. “Kulturno nasleđe jeste zajedničko nasleđe svih građana Kosova i kao takvo ga treba čuvati. Ono treba da bude zaštićeno od strane stanovništva, a ne od strane policije, ” rekao je Bećiri. Po misljenju Zorana Ristića, filmskog reditelja iz Gračanice, kulture na Kosovu nema. “Kultura kao opšti pojam jedne duhovne i materijalne nadgradnje na ovom prostoru je uvek u nekom ćošku, zaplećku i uvek se o njoj priča samo kad se mora, ” rekao je Ristić. U debati čija je tema bila “Stanje kulture na Kosovu” učestvovao je i Bljerim Gjoci, direktor Priština filma.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017