Vesti

Sprečili decu da uđu u školu

Rano jutros je nekoliko stotina učenika albanske nacionalnosti, prema navodima koordinatora Ministarstva prosvete, sprečilo da srpski osnovci uđu u školu „Aca Marović“ u Kosovu Polju. Duško Maksimović, koordinator ovog ministarstva za osnovno obrazovanje na centralnom na Kosovu, navodi da su se srpska deca nakon toga iz bezbednosnih razloga povukla. „Stav je ministarstva da školu ne treba napuštati. Naš je predlog da srpska deca nastavu pohađaju pre podne, a albanska posle podne. Međutim dva sprata su zauzeli i albanski đaci koji su do sada nastavu pohađali u nekoj školskoj zgradi u Kosovu Polju koja se sada ruši, “ rekao je Maksimović KIM radiju. On smatra da još nije sazrelo vreme da srpska i albanska deca nastavu pohađaju zajedno pa navodi da će se u narednim danima aktivno raditi na pronalaženju kompromisnog rešenja kako bi srpska deca nastavu počela u svojoj matičnoj školi u Kosovu Polju. Osim navedenog problema u OŠ „Aca Marović“, nastava je jutros počela na vreme, prema rečima koordinatora, u opštinama Lipljan, Štrpce, Priština i Obilić, a po planu i programu srpskog Ministarstva prosvete. Na centralnom Kosovu u 20 osnovnih škola pohađa oko 3. 500 učenika, dok je u 10 srednjih škola taj broj oko 2.000.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018