Vesti

Vučitrn: Povratničke porodice Roma niko ne pomaže

Porodica Hajdini Ekrema iz vučitrnskog sela Nedakovac napustila je Kosovo i Metohiju 1999. godine. Sva nepokretna imovina porodice Hajdini je uništena i uslova za njihov povratak u rodni Nedakovac nije bilo. Iz Nemačke, gde su boravili do 2008-me godine, Ekrem je sa porodicom život nastavio u Belgiji. “U Belgiji su nam rekli da je vrlo teško ostati i posle godinu dana vlasti su nas vratile u Nemačku odakle smo ponovo deportovani na Kosovo”, kaže Ekrem. Uslova za povratak u rodni Nedakovac nije bilo pa je život nastavio u jednoj napuštenoj romskoj kući u Vučitrnu. “Kuća pripada nekom Romu koji je napustio Vučitrn još za vreme rata i nekim čudom nije uništena. Uspeo sam da postavim prozore i vrata i malo je renoviram”, izjavio je Ekrem koji se u Vučitrn vratio sa suprugom i dvoje dece. On dodaje da mu osim njegovih sunarodnika pomoć u organizaciji povratničkog života niko nije pružio. ________________________________________________________________________________________________ Vushtria: Iranipnaskre Rromane familie bi asistenciakro ________________________________________________________________________________________________ I familia Hajdini Ekremiskri kotar I vushtriakro gav Nedakovci mukhlia o Kosovo hem Metohia ko 1999 bersh. Sa leskro mali e familiakro Hajdini si thardci hemna sine nisave kondicie te kaia familia irinel an poro gav. Kotar I Germania, kai kaia familia beshlia gji ko 2008 bersh, o Ekrem pe familiaia gelo ani Belgia. “Ani Belgia vakergje amenge kai nashti ovel amen beshipe kote se amen mangjiam o angluno azili ani Germania, kote iringjeamen ano Kosovo”, phenol o Ekrem. Kondicie e iranipnaske na sine lama o gjivdipe kergjia ano iekh muklo rromano kher ani Vushtria. “O kher si haieke Rromeskro savo muklia o Kosovo e luftiake hem na ine thardi. Me kergjum o gjamia hem vudara hem hari konstrishizom”, vakergja o Ekremi savo ani Vushtria iringja e romniasa hem chavencar. Ov phenol kai o manusha save beshen pasha leste den le asistencia hem hem khoni aver na dol le asistencia.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018