Vesti

Ponovo incidenti u Brđanima

Srbi u naselju Brđani na severu Kosovske Mitrovice nastavili su danas oko podneva sa radovima na 5 lokacija u ovom naselju, za šta su im predstavnici UNMIK administracije jutros uručili građevinske dozvole. U naselju Brđani jutros je došlo do podizanja tenzija nakon što su se u ovom mešovitom naselju jutros okupili Albanci, zahtevajući da započnu raščišćavanje i radove na još jednoj lokaciji u blizini srpskih kuća. Do sada je na albanskoj strani, završeno 18 kuća. Predsednik opštine Južna Mitrovica Bajram Redžepi, kaže da će Albanci u ponedeljak najverovatnije početi sa radovima na raščišćavanju još pet kuća na lokaciji u neposrednoj blizini srpskih kuća u Brđanima. “ Normalni ljudi to bi trebali da prihvate, ako neko hoće da radi nešto na svoju ruku, onda treba da se suoči sa policijom i pravdom”, kazao je Redžepi. Šef UMNIK administracije za region Kosovske Mitrovice Jaroslav Kozak smatra da svako ima prava da se vrati na svoju imovinu. “ Mi apelujemo na obe strane da se dogovore i nađu zajedničko rešenje, mi radimo ovde samo po zakonu”, kazao je Kozak. Jedan od predstavnika kosovskih Srba u naselju Brđani Dragoslav Živković je jutrošnji postupak Albanaca ocenio kao incident. “ Ovo danas je incident kojim Albanci žele da stopiraju izgradnju srpskih kuća, oni su rekonstruisali 18 kuća, umesto pet, a na naše zahteve da im se radovi obustave niko nije reagovao”, kazao je Živković. Načelnik Kosovskomitrovačkog upravnog okruga Radenko Nedeljković rekao je da je stav srpske zajednice jasan, da treba poštovati zakon i da pravila za obe strane moraju biti ista. Nedeljković je podsetio da su Albanci bez dozvole već obnovili 18 kuća u blizini linije razdvajanja. On upozorava da Albanci ovim potezom žele da izazovu incident kako bi se obustavila izgradnja kuća u srpskoj zajadnici. Danas su u naselju Brđani bili prisutni pripadnici KPS i EULEX policije.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018