Vesti

Prvog dana posete Kosovu Cerić obišao memorijalni kompleks “Adem Jašari”

Reis ul ulema islamske zajednice Bosne i Hercegovine, Mustafa Cerić, nastavlja danas trodnevnu posetu Kosovu. Refki Alija, novinar iz Prizrena, potvrdio je KIM radiju da je, prema informacijama koje je preneo RTK, Cerić juče obišao memorijalni kompleks “Adem Jašari i Muratovo turbe kod Obilića, a prema ranijim najavama, danas će boraviti u Bajrakli dzamiji u Prizrenu kao i u Gornjem Ljubinju gde će biti održan Bošnjački Sabor. Za islamsku zajednicu poseta Cerića predstavlja važan događaj. Refki Alija novinar sa Kosova očekuje da će Cerićeva poseta omogućiti bolji položaj Bošnjaka na Kosovu, pre svega, kako navodi, u školovanju mladih. “Cerićeva poseta za Bošnjake znači mnogo pre svega jednu veliku podršku jer Bošnjaci sa Kosova ne mogu nigde da se školuju i nadam se da će se posle efendijine posete nešto izmeniti. Kako će biti sa priznavanjem Kosova to je opšte poznata stvar jer uloga efendije Cerića je u BiH velika, a on je dosta priznata osoba i u Evropi. Mi se nadamo boljitku”, rekao je Alija. Kako je najavljeno, Mustafa Cerić će danas obići i Dragaš gde bi trebalo da se sastane sa verskim vođama. Reis ul ulema će sutra prisustvovati i govoriti na Forumu Bošnjaka u Prištini.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018