Vesti

Reis-ul-ulema Islamske zajednice BiH Mustafa Cerić sutra u Prizrenu

Reis-ul-ulema Islamske zajednice BiH Mustafa Cerić počeo je trodnevnu posetu Kosovu na poziv predsednika Islamske zajednice Kosova, muftije Naima Trnave. Reč je o prvoj poseti vrhovnog poglavara bošnjačkih muslimana Prištini od proglašenja nezavisnosti Kosova. U Cerićevoj pratnji je i Muamer Zukorlić, glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji. U svojstvu gosta prištinskog odbora Islamske zajednice, Cerić će danas obići nekoliko najznačajnijih kulturnih spomenika, a primiće ga i predsednik jednostrano proglašene Republike Kosovo, Fatmir Sejdiju. Mustafa Cerić će drugog dana biti gost Odbora Islamske zajednice u Prizrenu, gde će u jednoj od džamija, najverovatnije Bajrakli džamiji, predvoditi hutbu tokom najveće muslimanske molitve petkom, džume namaza. Trećeg dana, Cerić će prisustvovati Forumu Bošnjaka Kosova, a očekuje se i potpisivanje memoranduma o saradnji dveju islamskih verskih zajednica u raznim oblastima. Na Kosovu živi oko 50.000 Bošnjaka, a najviše ih je u opštinama Prizren, Mitrovica i Dragaš.



Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018