Vesti

Vizna liberalizacija za Kosovo: Tehničko ili političko pitanje?

Prema preporuci Evropske komisije savetu ministara Evropske unije, građani Kosova i Metohije, koji imaju pasoše Republike Srbije, neće moći od prvog januara sledeće godine da putuju bez viza Evropom. Ovakva odluka najviše je pogodila Srbe u Pokrajini. Srpski političari su podeljeni po pitanju kako bi ovu preporuku trebalo sagledavati, ali se slažu da su do januara 2010. godine promene moguće. Predsednik SNV-a Kosovske Mitrovice Nebojša Jović kaže da državi Srbiji treba dati prostora da reši ovaj problem. ”Državi bi trebalo dati prostora da do januara 2010. godine izmeni stavke, odnosno da Srbi sa Kosova i Metohije ne mogu biti na toj listi. Ukoliko se tako nešto desi i država prihvati te uslove, ogrešiće se o ustav i zakon o zabrani diskriminacije”, kazao je Jović. Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović kaže za KIM radio da se nada da će država uspeti da da čvrste garancije Evropskoj komisiji kako bi i građani koji su rođeni na teritoriji Kosova i Metohije mogli da putuju bez viza. “Pred nama je mukotrpan rad ali se možemo nadati da ćemo, u periodu koji je pred nama, uspeti da damo čvrste garancije na koje se Evropska komisija može osloniti. Time bi se stvorili uslovi da i oni koji imaju pasoše države Srbije, a rođeni su na terotoriji KiM, koriste svoje putne isprave”, kazao je Ivanović. Predstavnici Međunarodne zajednice u Pokrajini izbegavaju da se izjasne po ovom pitanju, dok kosovski Albanci imaju sasvim drugačije političko viđenje problema srpskih pasoša. Portparol ICO-a Endi Mekgafi kaže da proces vizne liberalizacije nije zaustavljen. ”Proces vizne liberalizacije je prilagođen kapacitetu koji pojedinačne zemlje imaju kako bi ispunile potrebne uslove, a oni su tehničke prirode”, naglašava Mekgafi. Glavni i odgovorni urednik Koha Ditore i politički analitičar, Agron Bajrami, je rekao da ovakva odluka diskriminiše Kosovo kao i BiH. ”Uzimajući u obzir da Evropska unija ima svoje misije u obe zemlje smatram da je to još jedan pokazatelj kako je ovo političko, a ne tehničko pitanje”, ocenio je Bajrami. Interesantno je da će, za razliku od građana Republike Srbije, koji su rođeni u Pokrajini, pravo na beli šengen iz srpskog pasoša moći da koriste, preko dvojnog državljanstva i građani Republike Srpske.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018