Vesti

Srbi sa centralnog Kosova nedovoljno upoznati sa procesom decentralizacije

Decentralizacija na Kosovu i formiranje pet novih opština po planu Martija Ahtisarija postaju sve aktuelnija tema među lokalnim Srbima. Ipak stanovnici centralnog Kosova ne poznaju u dovoljnoj meri koje im mogućnosti donosi proces decentralizacije. “Nisam dovoljno upoznat sa procesom decentralizacije na Kosovu i Metohiji, kao ni sa planom Martija Ahtisarija, ali mislim da bi formiranje opština sa većinskim srpskim stanovništvom donelo neki boljitak, u smislu odlučivanja i dobrobiti za srpski narod”, kazao je za emisiju Trougao na KIM radiju Nebojša Jeftić iz Donje Gušterice. Za razliku od njega 50-godišnja Jelica Mirić iz Preoca smatra da decentralizacijom Srbi mogu da izgube teritoriju: “Samo će pojedinci imati koristi od decentralizacije, ali mislim da generalno, srpskom narodu na Kosovu, neće biti bolje”, uverena je ona. “Veoma je bitno da budemo upoznati sa tim koliko proces decentralizacije može da zaštiti Srbe od majorizacije većinskog naroda na Kosovu. Na to pitanje trebaju da odgovore naši politički predstavnici, koji bi takođe trebali da nas bliže upoznaju sa procesom decentralizacije”, mišljenja je Jovica Momčilović iz Gračanice. Potpredsednica izvršnog odbora SNV centralnog Kosova, Rada Trajković, smatra da bi Srbi kao prvo, decentralizacijom dobili teritorijalne celine u okviru kojih bi imali mogućnost da organizuju vlast i time obezbede legalizaciju prostora, ali i legitimne i legalne predstavnike sa kojima bi međunarodna zajednica sarađivala. “S druge strane nepriznavanje nezavisnosti Kosova u Savetu bezbednosti ostavilo bi nam prostora za saradnju sa institucijama u Prištini. Sa treće strane i po planu Martija Ahtisarija, država Srbija bi imala pravo i mogućnost da podržava Srbe na prostoru KIM. Na taj način, mi bi dobili pravo da legalno kontrolišemo teritoriju na kojoj se nalazi naša opština, u smislu izdavanja dozvola, prostornog planiranja, mogli bi ga ispuniti kulturnim sadržajem, koji je na žalost proteran iz gradova. Mogli bi formirati institucije, naročito u oblasti zdravstva i obrazovanja, a najdirektnije bi birali šefa policijske stanice”, kaže potpredsednica izvršnog odbora SNV centralnog Kosova. Trajkovićeva naglašava da se decentralizacijom, srpskoj zajednici na Kosovu i Metohiji otvaraju mnoge mogućnosti, ali i da je decentralizacija instrument kojim bi Srbi mogli da se zaštite od diskriminacije koja bi dolazila od institucija u Prištini.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017