Vesti

R. Trajković: Žene najteže pogođene ekonomskom krizom

U Medija centru u Čaglavici danas je održan okrugli sto na temu: “Odgovor na ekonomsku krizu - investiranje u žene je pametan izbor”. Na susretu, kome su prisustvovale manjinske NVO koje se bave pitanjima žena, raspravljalo se o ekonomsko-socijalnoj situaciji žena. Dr Diona Bologa, šef populacionog fonda Ujedinjenih nacija, kaže da je obaveza ovog fonda da pruži podršku ženama u oblasti polne jednakosti i reproduktivnom zdravlju. “Investiranje u žene i devojke postaviće uslov ne samo za ekonomski oporavak, već i za dugoročni ekonomski razvoj koji umanjuje nejednakosti i siromaštvo. Ne postoji bolje ulaganje u ova teška vremena”, rekla je Bologa. Rada Trajaković, direktor Doma zdravlja u Gračanici, kaže da su žene prve žrtve bilo koje ekonomske krize, što ih svuda u svetu u tradiconalnim društvima dovodi u neku vrstu robske pozicije. „Bez mogućnositi samoodržavanja žena bukvalno postaje rob muškarca, koji u njeno ime donosi sve odluke, što najdirektinije utiče na nju u svim akspetima. Vrlo često, zbog takve inferiorne pozicije, žene su u stanju da trpe kršenje ljudskih prava ili zlostavljanje u porodici”, kazala je Trajkovićeva. Na skupu je zaključeno da dobar pristup reproduktivnoj zdravstevenoj zaštiti, posebno na poljima planiranja porodice i zdravstenim uslugama vezanih za materinstvo, može pomoći ženama u izbegavanju prerane i neželjene trudnoće, rizičnih abortusa, kao i poremećaja tokom trudnoće. To podrazumeva da će žene biti zdravije i produktivnije, a samim tim imaće više mogućnosti za obrazovanje i zaposlenje od čega će imati koristi njihove porodice i društva. Na okruglom stolu su govorili Doina Bologa, sef UNFPA na Kosovu i vršilac dužnosti koordinatora svih UN agencija na Kosovu, direktorka Doma zdravlja u Gračanici, doktorka Rada Trajkovic i ginekolog Doma zdravlja doktor Slaviša Tonić.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017