Vesti

Srbi sa Kosova traže vizne olakšice kao i ostali građani Srbije

Srbi sa Kosova i Metohije, naročito mladi, razočarani su odlukom zvaničnog Beograda da se građanima Kosova bez obzira na nacionalnost onemogući dobijanje belog šengena i traže promenu takve odluke. Momirka Čanković, novinar iz Gračanice, kaže da joj se ne dopadaju poslednji znaci koji dolaze iz Beograda. „Ova odluka o prihvatanju belog šengena s tim da ona ne obuhvata građane sa Kosova I Metohije ide u prilog mojim sumnjama. Mislim da se u Srbiji čitava politika svodi na to da se Beograđanima udovolji a ostatku Srbije manje više. No ipak ostaću na Kosovu i neću da se odjavljujem čak i po cenu da ne dobijem crveni pasoš“, kaže Momirka. Bojan Trajković iz Lapljeg Sela izjavio je KIM radiju da ga situacija ne iznenađuje jer se ovakvim odlukama dokazuje pozicija Srba sa Kosova. „ Očigledno je da Evropa ne želi Albance u EU tako da mi ostajemo žrtve u tom nekom velikom eksperimentu i države Srbije i EU jer ovo je dokaz da mi koji smo ostali ovde plaćamo veliku cenu“, rekao je Trajković. Miodrag Dašić iz Brestovika mišljenja je da ni Albancima ne treba uskratiti paravo na beli šengen ukoliko državu Srbiju priznaju kao svoju. On smatra da je nepravda Srbima sa prebivalištem na Kosovu oduzeti mogućnost da uživaju vizne olakšice kao i ostali građani Srbije. „ I Albanci sa Kosova su državljani Srbije i uživaju prava u Srbiji kao i mnoge nacionalne manjine. Oni se još nisu odrekli srpskog državljanstva. Trebalo bi prvo da unište svu papirologiju koja dokazuje čiji su državljani“, kaže Dašić. Niko ko ima srpski pasoš sa mestom prebavilišta na teritoriji Kosova neće uživati vizne olakšice iako će se pasoši uredno izdavati svim državljanima Srbije u Koordinacionom centru u Beogradu. Prema podacima MUP-a Srbije do sada je biometrijske pasoše dobilo više od 1500 Albanaca a na njih čeka još 7500.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017