Vesti

DNKiM: Poštovati pravo informisanja na maternjem jeziku

Novinari kojima je maternji jezik srpski napustili su danas konferenciju u Prištini koju su organizovali predstavnici generalnog revizora Kosova Lage Olofsona, jer nije bilo prevoda na srpskom jeziku. Društvo novinara Kosova i Metohije najoštrije je osudilo postupak generalnog revozora Kosova gospodina Olofsona koji je prenebregao činjenicu da je je srpski jedan od tri zvanična jezika na Kosovu. "Zabrinjava činjenica da su organizatori obezbedili prevodioce za albanski i engleski, ali ne i za srpski jezik. Ovo je još jedan primer koji pokazuje da pojedinci na Kosovu s'namerom ili bez čine sve u pravcu da onemoguće rad onim novinarima kojima je maternji jezik srpski. "- ocenio je predsednik DNKiM Željko Tvrdišić. U saopštenju dostavljenom medijima Tvrdišić dodaje da je iznenađen današnjim "propustom" organizatora i da od Olofsona, koji ima 25-godišnje radno iskustvo u spoljašnjoj reviziji i finansijskom upravljanju i kontroli u javnom sektoru i međunarodnim organizacijama, očekuje objašnjenje i podršku kako u istraživačkom novinarstvu, tako i u ovakvim formalnim i obavezujućim prilikama. U saopštenju je precizirano i da su današnju konferenciju napustili novinari Glasa juga i KIM radija.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018