Vesti

Oliver Ivanović: Nepromenjen stav Vlade u vezi kosovskih izbora

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović izjavio je Kontakt plus radiju da neće doći do promene stava Vlade Srbije kada je u pitanju učešće Srba na kosovskim izborima zakazanim za 15. novembar i da će to rezultirati totalnim bojkotom izbora od strane srpske zajednice. Ivanović je naglasio da će rezultat kosovskih izbora biti totalni bojkot ili učešće malog broja Srba koji sa 100 ili 200 glasova neće moći u institucijama da zastupaju srpsku zajednicu koju žele da predstavljaju. “Ko god izlazi na ove izbore računa da dobije 100 glasova i mesto predsednika opštine, mislim da to radi za sebe ili eventualno svoje uže porodice, prema tome takav čovek ne može biti podržan od strane Srbije. Bez podrške naroda i bez podrške Srbije ne postoji nijedan Srbin koji može da na efikasan način obavlja taj posao, ” kazao je Ivanović. On je dodao da će oni Srbi koji se odluče da učestvuju na kosovskim izborima sigurno trpeti moralne sankcije. ”Taj narod nije naučen da sam odlučuje, do sada je uvek postovao odluku Vlade i ne vidim razlog da bi se sada nešto drugačije dogodilo, ” kazao je Ivanović. Lokalne vlasti u srpskim sredinama na Kosovu formirane su na osnovu rezultata srpskih izbora održanih 11. maja prošle godine tako da je predsednik Srbije Boris Tadić izjavio da nema uslova za ponovni izlazak na izbore. Vlada Srbije ocenila je da predstojeći lokalni izbori na Kosovu nisu u skladu sa Rezolucijom Saveta Bezbednosti UN 1244 i da nema uslova da Srbi učestvuju na tim izborima.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017