Vesti

Štrpce: Počelo sa radom obdanište

Nakon više od dve godine od završetka izgradnje obdaništa u Štrpcu i njegovog svečanog otvaranja ono je počelo je s radom tek pre nekoliko dana. Izgradnju obdaništa su od samog početka gradnje pratile brojne kontraverze, počev od lokacije na kome je trebalo da se gradi, naziva ustanove pa i konkursa za prijem radnika. Izgradnju obdaništa površine 450 kvadratnih metara, čija je vrednost 18 miliona dinara, finansirali su Narodna kancelarija, pokrajinska vlada Vojvodine i opština Štrpce a na otvaranje se čekalo više od dve godine zbog spora opštinskog rukovodstva o prijemu novih radnika i vaspitača. Predsednik opštine Štrpce, Zvonko Mihajović, izjavio je KIM radiju da je 1-og jula zvanično vrtić počeo sa radom i da to predstavlja radosnu vest za sve Srbe u Štrpcu. “ U skladu sa zakonom primili smo 21-og radnika koji će brinuti o 80 mališana. Naše potrebe su mnogo veće jer u uzrastu od 0-6 godina u Štrpcu ima oko 750-oro dece tako da su naše potrebe za vrtićima i deset puta veće ali dobro je da je i ovo počelo sa radom”, rekao je Mihajlović. U Štrpcu živi oko 12 hiljada Srba i po nekim procenama predstavlja opštinu sa najvećim natalitetom na Kosovu.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018