Vesti

Z. Mihajlović: Situacija u Štrpcu sve teža zbog isključenja struje

Više hiljada Srba u opštini Štrpce već 10 dana suočava se sa oštrim režimom restrikcija električne energije prema kojem se struja uklučuje meštanima od ponoći do 6 sati ujutru dok su tokom dana bez struje. Predsednik opštine Štrpce, Zvonko Mihajlović, kaže da situacija postaje nepodnošljiva jer sa KEK-om nema pregovora a predstavnici Vlade Srbije su odluku prepustili lokalnim organima vlasti. U izjavi KIM radiju Mihajlović navodi da su u Štrpce stigle nezvanične informacije da bi vrlo brzo radnici KEK-a uz asistenciju KPS policije mogli da preuzmu trafostanicu kako bi razdvojili sistem napajanja sa strujom za dva albanska sela Biraje i Brod koja su takođe isključena iz sistema. „Ova dva sela kao i vikend zona u kojoj takođe žive samo Albanci vrše pritisak na KEK i traže da im se omogući snabdevanje strujom. Tako da je kontrola nad trafostanicom bitna kako bi mogli da od Štrpca odvoje ova naselja“, rekao je Mihajlović i navodi da su Srbi iz Štrpca u stalnom iščekivanju ovog događaja koji, kako kaže, može da trajno destabilizuje i poremeti i onako krhki mir koji vlada u ovoj opštini. Mihajlović dodaje da će u toku dana o namerama KEK-a biti obavešteni EULEX, UNMIK i KFOR. Mihajlović ponavlja da Srbi nisu protiv plaćanja struje ali da žele da znaju pod kojim uslovima potpisuju ugovore i kome uplaćuju iznose za utrošenu električnu energiju. Predsednik opštine Mihajlović je dodao da je minulih dana na radnike Elektroprivrede Srbije koji rade u trafostanici u Štrpcu, pojačan pritisak da počnu da rade za KEK. On navodi da je situacija zbog isključenja struje svakim danom sve teža a da je najviše pogođen rad zdravstvenih institucija čiji je rad isključenjem struje posebno ugrožen.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018