Vesti

Z. Mihajlović: Situacija u Štrpcu sve teža zbog isključenja struje

Više hiljada Srba u opštini Štrpce već 10 dana suočava se sa oštrim režimom restrikcija električne energije prema kojem se struja uklučuje meštanima od ponoći do 6 sati ujutru dok su tokom dana bez struje. Predsednik opštine Štrpce, Zvonko Mihajlović, kaže da situacija postaje nepodnošljiva jer sa KEK-om nema pregovora a predstavnici Vlade Srbije su odluku prepustili lokalnim organima vlasti. U izjavi KIM radiju Mihajlović navodi da su u Štrpce stigle nezvanične informacije da bi vrlo brzo radnici KEK-a uz asistenciju KPS policije mogli da preuzmu trafostanicu kako bi razdvojili sistem napajanja sa strujom za dva albanska sela Biraje i Brod koja su takođe isključena iz sistema. „Ova dva sela kao i vikend zona u kojoj takođe žive samo Albanci vrše pritisak na KEK i traže da im se omogući snabdevanje strujom. Tako da je kontrola nad trafostanicom bitna kako bi mogli da od Štrpca odvoje ova naselja“, rekao je Mihajlović i navodi da su Srbi iz Štrpca u stalnom iščekivanju ovog događaja koji, kako kaže, može da trajno destabilizuje i poremeti i onako krhki mir koji vlada u ovoj opštini. Mihajlović dodaje da će u toku dana o namerama KEK-a biti obavešteni EULEX, UNMIK i KFOR. Mihajlović ponavlja da Srbi nisu protiv plaćanja struje ali da žele da znaju pod kojim uslovima potpisuju ugovore i kome uplaćuju iznose za utrošenu električnu energiju. Predsednik opštine Mihajlović je dodao da je minulih dana na radnike Elektroprivrede Srbije koji rade u trafostanici u Štrpcu, pojačan pritisak da počnu da rade za KEK. On navodi da je situacija zbog isključenja struje svakim danom sve teža a da je najviše pogođen rad zdravstvenih institucija čiji je rad isključenjem struje posebno ugrožen.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017