Vesti

Politički predstavnici Srba različito o učešću na lokalnim izborima na Kosovu

Politički predstavnici kosovskih Srba različito gledaju na stav predsednika Srbije Borisa Tadića i Vlade Srbije da se nisu stekli uslovi za učestvovanje na lokalnim izborima na Kosovu i Metohiji. Potpresednik Skupštine zajednica opština Kosova i Metohije Marko Jakšić pozvao je i sve političke stranke iz Srbije, imajući u vidu da su to činile i dok je UNMIK držao vlast, da jasno iznesu svoj stav i ograde se od lokalnih izbora na Kosovu. “Ja verujem da će jos žešće i jače pozovati Srbe da bojkutuju ove izbore, imajući u vidu da se radi o lokalnim izborima samoproglašene nezavisne države Kosovo”, kazao je Jakšić. Sa druge strane, postoje i oni politički lideri koji upozoravaju da neučestvovanje na izborima može, kao i ranije, samo da nanese štetu Srbima na Kosovu i Metohiji. Potpresednica izvršnog odbora SNV centralnog Kosova Rada Trajković kaže da učešćem na izborima Srbi bi dobili jaku samoupravu, čime bi se omogućio stvarni opstanak Srba na Kosovu i Metohiji. “Ako Srbi na Kosovu i Metohiji opstanu onda će i država Srbija uvek imati uticaj na ovom prostoru. Bez Srba, bilo kakva državna politika rezultiraće potpunim neuspehom, čak i da Međunarodni sud pravde donese eksplicitnu odluku da je Kosovo sastavni deo Srbije”, rekla je Trajkovićeva u izjavi KIM radiju. Srbi na Kosovu i Metohiji uglavnom podržavaju zvanične stavove Beograda i za sada ne razmišljaju o učešću na lokalnim izborima. O tome da li je bojkot izbora kojim se potvrđuju politički principi Beograda dobar po kosovskometohijske Srbe i njihov polozaj i budućnost, pogotovu onih koji žive južno od Ibra, pokazaće se nakon 15. novembra kada bi trebalo da budu održani.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017