Vesti

Politički predstavnici Srba različito o učešću na lokalnim izborima na Kosovu

Politički predstavnici kosovskih Srba različito gledaju na stav predsednika Srbije Borisa Tadića i Vlade Srbije da se nisu stekli uslovi za učestvovanje na lokalnim izborima na Kosovu i Metohiji. Potpresednik Skupštine zajednica opština Kosova i Metohije Marko Jakšić pozvao je i sve političke stranke iz Srbije, imajući u vidu da su to činile i dok je UNMIK držao vlast, da jasno iznesu svoj stav i ograde se od lokalnih izbora na Kosovu. “Ja verujem da će jos žešće i jače pozovati Srbe da bojkutuju ove izbore, imajući u vidu da se radi o lokalnim izborima samoproglašene nezavisne države Kosovo”, kazao je Jakšić. Sa druge strane, postoje i oni politički lideri koji upozoravaju da neučestvovanje na izborima može, kao i ranije, samo da nanese štetu Srbima na Kosovu i Metohiji. Potpresednica izvršnog odbora SNV centralnog Kosova Rada Trajković kaže da učešćem na izborima Srbi bi dobili jaku samoupravu, čime bi se omogućio stvarni opstanak Srba na Kosovu i Metohiji. “Ako Srbi na Kosovu i Metohiji opstanu onda će i država Srbija uvek imati uticaj na ovom prostoru. Bez Srba, bilo kakva državna politika rezultiraće potpunim neuspehom, čak i da Međunarodni sud pravde donese eksplicitnu odluku da je Kosovo sastavni deo Srbije”, rekla je Trajkovićeva u izjavi KIM radiju. Srbi na Kosovu i Metohiji uglavnom podržavaju zvanične stavove Beograda i za sada ne razmišljaju o učešću na lokalnim izborima. O tome da li je bojkot izbora kojim se potvrđuju politički principi Beograda dobar po kosovskometohijske Srbe i njihov polozaj i budućnost, pogotovu onih koji žive južno od Ibra, pokazaće se nakon 15. novembra kada bi trebalo da budu održani.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018