Vesti

Štrpce četvrti dan bez struje

Zbog neplaćanja računa za utrošenu električnu energiju u opštini Štrpce, preko deset hiljada Srba već četvrti dan je suočeno sa višečasovnim isključenjima električne energije. Kako je za Radio Borzani izjavio direktor distrika KEK-a u Uroševcu, Izet Rušipi, jedini razlog za isključenje struje Štrpcu bio je nepotpisivanje ugovora sa KEK-om. “Imamo spremne ugovore koji treba da se potpišu, nakon čega treba da se plati paušal u iznosu od 26 evra po domaćinstvu”, kazao je Rušipi. Međutim, predsednik SO Štrpce Zvonko Mihajlović kaže da bi potpisivanje ugovora sa KEK-om značilo priznavanje nezavisne države Kosovo. “Prvo, to je neprihvatljivo za Srbe. Poručio bih predstavnicima KEK-a da ne želimo da potpisujemo i sklapamo bilo kakve ugovore sa njima, zato što ne želimo da damo legitimitet KEK-u. Mi ne želimo da priznamo nezavisnost Kosova i Metohije. Drugo, ti ugovori su dvosmisleni i nejasni. U ugovorima se ne isključuje mogućnost retroaktivnog plaćanja struje za period od 1999. godine do danas”, rekao je Mihajlović.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018