Vesti

Priština: Obeležen Dan nezavisnosti SAD-a

U prisustvu velikog broja zvanica, u Prištini je priređen prijem povodom obeležavanja 233. godišnjice Dana nezavisnosti Sjedinjenih američkih država. Ambasadorka SAD-a u Prištini, Tina Kajdanov, kazala je u pozdravnom govoru, da ovogodišnja proslava praznika 4. jul označava i kraj njenog boravka u Pokrajini. “Posle tri godine stalnog angažovanja i izuzetne saradnje sa građanima Kosova kao i njihovim izabranim predstavnicima, ova proslava označava i kraj mog boravka na Kosovu. Susrela sam se sa pripadnicima svih etničkih grupa iz svih krajeva Kosova, da bih uvidela da su oni toplog i otvorenog srca. Albanci i Srbi, Bošnjaci i Goranci, Turci, Romi, Aškalije, Egipćani - svi oni, bez obzira na političke stavove, iskazali su nadu da će budućnost doneti dobre stvari za njihovu decu i decu njihove dece na Kosovu”, kazala je Kajdanov. Ona je dodala da je Vlada SAD-a učinila sve kako bi pomogla Kosovu da izgradi bolju budućnost. “Jedina poruka koju mogu da prenesem, pre mog odlaska, jeste da Kosovo mora istinski da nauči da uvažava svoju etničku raznovrsnost. Model SAD-a je pravi primer za to. Ne treba da poštujete odredbe iz Ahtisarijevog plana samo zato što ste obavezni da to uradite, već zato što očuvanjem i zaštitom prava drugih, osiguravate sopstveni uspeh”, rekla je Kajdanov. Ona je dodala da Kosovo ima “snažne” prijatelje u Međunarodnoj zajednici i naglasila da je Kosovo nezavisna država koja ima pravo da samostalno donosi odluke. Prijemu danas u Prištini je prisustvovao veliki broj zvanica, među kojima i predsednik Kosova Fatmir Sejdiu i premijer Hašim Tači.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018