Vesti

M. Jakšić: Uvođenjem carina na prelazima Jarinje i Brnjak, Albanci dobijaju kompletnu državu

Potpredsednik Skupštine zajednica opština Kosova i Metohije Marko Jakšić izjavio je danas u Zvečanu da postoji jedinstvo srpskog naroda da se ne dozvoli da zažive carine na administrativnim prelazima Brnjak i Jarinje, jer bi to, kako je rekao, značilo da je Kosovo druga država. Predstavnici zajedničkog radnog tela SO sa severa Kosova, na čijem čelu se nalazi Jakšić, ocenili su danas na konferenciji za štampu da bi uvođenjem carina na prelazima Jarinje i Brnjak, kosovski Albanci dobili svoju kompletnu državu. Jakšić je naglasio da su Srbi za plaćanje svih carinskih dažbina, ali državi Srbiji, a ne vladi Hašima Tačija, dodavši da za sada nema nikakvih kontakata sa predstavnicima Vlade Srbije po pitanju problema carina. “Da li će država Srbija da razgovara sa EULEX-om i albanskom vladom, mi na to ne možemo da utičemo, ali ono na šta možemo, jeste da ćemo svojim javnim nastupom da vas obavestimo da li ima pomaka ili ne, i da li se vode pregovori. Mi dajemo šansu EULEX-u da stanje vrati na staro, ” kazao je Jakšić. Član radnog tela Radašin Kasalović je rekao da ova grupa nema za cilj suprostavljanje odlukama Vlade Srbije već podsticanje pravih odluka u vezi sa pitanjem carina, odnosno donošenje jedinstvenog stava da se carina ne uvede. Odbornici SO Kosovska Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok su na zajedničkoj sednici održanoj 30. juna u Zubinom Potoku formirali zajedničko radno telo u cilju zastupanja carina i zahteva po pitanju carina, kao i eventualnih razgovora sa predstavnicima države Srbije, UNMIK-a i EULEX-a. Radnim telom predsedava Marko Jakšić, a članovi su predsednik SO Zvečan Dobrosav Dobrić, potpredsednik opštine Leposavić Goran Lazović i koordinator za poreske uprave za punktove Rudnica i Brnjački Most, Radašin Kasalović.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018