Vesti

Različiti stavovi kosovskih Srba o kosovskim izborima

Predstavnici kosovskih Srba različito gledaju na stav predsednika Srbije Borisa Tadića da Srbi ne bi trebalo da učestvuju na lokalnim izborima na Kosovu. Državni sekretar za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović, očekuje da će i kabinet Mirka Cvetkovića takođe preporučiti da Srbi ne učestvuju na kosovskim lokalnim izborima. On smatra da Vladu Srbije nekoliko stvari limitira da donese suprotnu odluku. “Prvo ove izbore organizuje kosovska Vlada, odnosnio Vlada nezavisne države Kosovo, drugo ona ih organizuje po Ahtisarijevom planu koji smo mi odbacili, a treća stvar je da smo mi imali izbore 11. maja prošle godine i teško da bilo ko može drugačije razmišljati nego da mi održavamo izbore koje smo sami organizovali, i ne možemo u tom smislu podržati učešće Srba na izborima” kazao je Ivanović. Potpredsednik SNV centralnog Kosova Rada Trajković u izjavi za Kontakt plus radio kaže da razume stav Beograda sobzirom da je u toku proces utvrđivanja legitimiteta proglašenja nezavisnosti Kosova pred Međunarodnim sudom pravde. “Stvarni opstanak Srba na Kosovu i Metohiji jedino može da se ostvari kroz nešto što bi podrazumevalo izlazak na izbore, dobijanjem teritorijalnih celina čak mislim da novostvorene opštine posebno po enklavama imale bi moć i snagu da zajedno sa ljudima koji su izabrani na srpskim izborima polako rade na nečemu što je dobijanje legitimnih i legalnih, a sa druge strane i institucije koje će imati pun kapacitet i mogućnost vladanja, ” kazala je Rada Trajković. Ona očekuje da Beograd neće preduzimati represivne mere prema Srbima koji će se kako ona očekuje ipak prijaviti na predstojećim kosovskim izborima.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018